HomeViestejäMuita kirjoittajia12.1.2016 - David Wolfe - Introvertin aivot vs. extrovertin aivot

12.1.2016 - David Wolfe - Introvertin aivot vs. extrovertin aivot

INTROVERTIN AIVOT VS. EKSTROVERTIN AIVOT

Koonnut David Wolfe (www.davidwolfe.com)
Energiaa välittäen suomentanut Pirjo Laine
 
Introvertteja ja ekstroverttejä on kaikkialla sekä konkreettisesti että sosiaalisessa mediassa. Näistä kahdesta on kuitenkin edelleen väärinkäsityksiä, jotka tekevät erojen ymmärtämisestä hyvin vaikeaa.
 
Monet ihmiset pitävät introvertteja epäsosiaalisina erakkoina, jotka haluavat vain olla kotona lukemassa. Toisaalta monet ihmiset uskovat, että ekstrovertit ovat huomion etsijöitä ja postaavat jatkuvasti sosiaaliseen mediaan elämästään.
 
Uusi tutkimus on valaissut psykologisesti aivojen eroja introverteilla ja ekstroverteillä ja tämä löytö tekee näiden ihmisryhmien ymmärtämisestä vähän helpompaa.
 
Imagine-instituutin psykologin ja tieteellisen johtaja, Scott Barry Kaufman toteaa äskettäisessä haastattelussa Quiet Revolution –introverttinettisivustolle, että ekstrovertin aivojen dopamiinipalkitsemisjärjestelmä reagoi introverttia aktiivisemmin sellaisiin palkintoihin kuin raha, seksi, yhteiskunta-asema ja sosiaaliset yhteydet. Tämä selittää, miksi ekstrovertti näyttää innostuneemmalta sosiaalisissa tapahtumissa kuin introvertti. (Attn)
 
Kyse on siis siitä, mikä laukaisee dopamiinituotannon aivoissa.
 
"Ekstrovertit saavat enemmän energiaa asioista ympäristössään", Kaufman sanoi. "Toisaalta introvertit eivät saa yhtä paljon energiaa. Heidän dopamiinijärjestelmänsä ei ole yhtä aktiivinen, kun he näkevät tällaisia asioita ympäristössä."
 
Yleisiä väärinkäsityksiä introverteista
 
Introvertit luokitellaan usein epäsosiaalisiksi, koska he eivät ole yhtä seurallisia tai sosiaalisia kuin ekstrovertit vastineensa. Tämä johtuu kuitenkin siitä, ettei sosiaalisuus palkitse heidän aivojaan.
 
"Introvertit voivat esimerkiksi näyttää vähemmän innostuneelta, mutta se ei merkitse etteivät he ole lainkaan sosiaalisia tai ylipäätään sosiaalisia olentoja", Kaufman sanoi. "Olemme kaikki sosiaalisia olentoja – se on ihmisluonnon hyvin perustavanlaatuinen piirre. Heitä ei vain energisoi yhtä paljon ympäristön stimulointi, aistisyöte – luonteeltaan tällaiset asiat."
 
Lisäksi Sophia Dembling, "The Introvert's Way: Living a Quiet Life in a Noisy World" –teoksen kirjoittaja toteaa:
 
"Introvertit näyttävät samaistuvan voimakkaimmin Jungin esittämään ajatukseen, että introverteilta kuluu energiaa vuorovaikutuksessa ja he saavat sitä yksinäisyydestä ja hiljaisuudesta, kun taas ekstrovertit saavat energiaa sosiaalisista vuorovaikutustilanteista. Se näyttää olevan voimakkaimmin energiajuttu: mistä saat energiaa ja mikä vie sitä sinulta." (Huffington Post)
 
Ujousleima annetaan myös tavallisesti introverteille epäoikeudenmukaisesti.
 
"Numero yksi väärinkäsityksissä introversiosta koskee ujoutta", Dembling sanoi. "Paras kuulemani kuvaus tulee hermotutkijalta, joka tutkii ujoutta. Hän sanoi: "Ujous on käyttämistapa – se on pelokkuutta sosiaalisessa tilanteessa, kun taas introversio on motivaatiotekijä. Kyse on siitä, miten paljon haluat ja tarvitset noita vuorovaikutustilanteita."
 
Yleisiä väärinkäsityksiä ekstroverteistä
 
Uskotaan, että ekstrovertit ovat parempia johtajia, koska melkein 100% kaikista johtajista ja päälliköistä kertoo omaavansa ekstrovertin ominaisuuksia. Tämä johtuu luultavasti siitä, että ekstrovertit etsivät todennäköisemmin näitä rooleja ja ylennyksiä.
 
Ekstroversio ei automaattisesti tee ihmisestä parempaa johtajaa. Ekstrovertit voivat myös olla ujoja ja kauhuissaan uusien ihmisten tapaamisesta.
 
Adam Grant, kirjailija ja Pennsylvanian yliopiston Wharton Schoolin professori, toteaa:
 
"On monia ujoja ekstroverttejä: heille on epämukavaa vuorovaikutus vieraiden kanssa, mutta he menevät mielellään rokkikonserttiin. Ja monet introvertit ovat sosiaalisia: he ryhtyvät keskusteluun sattumanvaraisten ihmisten kanssa juhlissa, mutta pakahtuvat helposti kirkkaista valoista ja kovista äänistä."
 
On siis helppoa nähdä, ettei introvertti- ja ekstroverttileima ole niin mustavalkoinen, kuin ehkä ajatellaan. Ihmiset ovat kuitenkin yksilöjä ja on tärkeää muistaa se.
 
Mikä sinä olet? Sisäänpäin kääntynyt vai ulospäin suuntautunut?
 
Video:Introverts and extroverts have different brain -----------

Viestiä saa vapaasti välittää edelleen.

Kanavoinneista ja muista kirjoituksista voit saada uutta näkökulmaa, lohtua ja vahvistusta elämäsi tilanteissa. SINÄ olet kuitenkin oman elämäsi ja oman totuutesi paras asiantuntija. Vie kaikki informaatio omien "suodatintesi" läpi ja luota AINA ensisijaisesti omaan sydämeesi ja sisäiseen ohjaukseesi, kun teet valintoja - suuria tai pieniä. Näin pidät oman voimasi ja löydät oman totuutesi.

< PrevNext >