HomeViestejäMuita kirjoittajia24.11.2010 - Luminita D. Saviuc - Carl G. Jungin arkkityypit - neljä elämänvaihetta

24.11.2010 - Luminita D. Saviuc - Carl G. Jungin arkkityypit - neljä elämänvaihetta


CARL G. JUNGIN ARKKITYYPIT – NELJÄ ELÄMÄNVAIHETTA
 
Kirjoittanut Luminita D. Saviuc (www.purposefairy.com)
24.11.2010
Energiaa välittäen suomentanut Pirjo Laine
 
"Otamme täysin valmistautumattomana askeleen elämän iltapäivään. Vielä pahempaa, otamme tämän askeleen olettaen väärin, että totuutemme ja ajatuksemme palvelevat meitä niin kuin tähänkin saakka. Mutta emme voi elää elämän iltapäivää elämän aamuohjelman mukaan, sillä se mikä oli suurta aamulla, on pientä illalla ja siitä mikä oli totta aamulla, on tullut valetta illalla." –Carl Gustav Jung
 
Sveitsiläisen psykologin, Carl Gustav Jungin mukaan on neljä arkkityyppiä, neljä vaihetta, jotka käymme läpi elämämme aikana, ja nämä vaiheet ovat:
 
1. Atleettivaihe
 
Tässä vaiheessa ajattelemme enimmäkseen ulkonäköämme – miltä kehomme näyttää. Tässä vaiheessa saatamme katsoa tuntikaupalla heijastustamme peilissä ja ihailla sitä. Kehomme ja ulkonäkömme on tärkein asia meille, ei mikään muu.
 
2. Soturivaihe
 
Tässä vaiheessa päähuolemme on mennä voittamaan maailma, tehdä parhaamme, olla paras ja saada parasta, tehdä, mitä soturit tekevät, ja käyttäytyä niin, kuin soturit käyttäytyvät. Tämä on vaihe, jolloin ajattelemme jatkuvasti tapoja saada enemmän kuin kaikki muut, se on vertailuvaihe ja ympärillä olevien kukistamisvaihe, jotta meistä voi tuntua paremmalta, koska olemme saavuttaneet enemmän, kun olemme sotureita, urheita ihmisiä.
 
3. Toteamisvaihe
 
Tässä elämäsi vaiheessa oivallat, että se mitä olet saavuttanut tähän mennessä, ei riitä siihen, että tunnet tyydytystä ja olet onnellinen. Etsit nyt tapoja vaikuttaa maailmaan, palvella ympärilläsi olevia. Olet nyt keskittynyt antamistapoihin. Oivallat nyt, että sitä mitä olet ajanut takaa tähän mennessä – raha, valta, omaisuus jne. – ilmestyy edelleen elämääsi, mutta et anna niille enää samaa arvoa kuin ennen etkä enää ole kiinni noissa asioissa, koska olet nyt elämässäsi vaiheessa, jolloin tiedät, että elämässä on muutakin. Saat niitä, hyväksyt ne ja olet kiitollinen, mutta olet valmis päästämään niistä irti koska tahansa. Etsi tapoja lakata ajattelemasta vain itseäsi ja saamistapoja ja alat keskittyä palveluelämään. Tässä vaiheessa haluat vain antaa. Tiedät nyt, että antaminen on saamista ja sinun on aika lakata olemasta itsekäs, egoistinen ja itsekeskeinen ja ajatella tapoja auttaa tarvitsevia ja jättää tämä maailma paremmaksi, kuin se oli saapuessasi.
 
4. Henkivaihe
 
Jungin mukaan tämä on elämämme viimeinen vaihe, jolloin oivallamme, ettei minkään noista kolmesta vaiheesta ole oikeasti se, kuka ja mitä olemme. Oivallamme, että olemme enemmän kuin kehomme, enemmän kuin omaisuutemme, enemmän kuin ystävämme, maamme jne. Alamme oivaltaa, että olemme jumalaisia olentoja, henkiolentoja joilla on ihmiskokemus – ei ihmisiä, joilla on henkisiä kokemuksia. Tiedämme nyt, ettei tämä ole kotimme emmekä ole sitä, mitä luulimme olevamme. Olemme tässä maailmassa, muttemme siitä. Pystymme nyt tarkkailemaan itseämme eri perspektiivistä. Kykenemme nyt poistumaan mielestämme ja kehostamme ja ymmärtämään, kuka oikeasti olemme, ja näkemään asiat sellaisina, kuin ne ovat. Meistä tulee elämämme tarkkailija. Oivallamme, ettemme ole se, minkä havaitsemme, vaan sen tarkkailija, minkä havaitsemme.
 
2500 vuotta sitten Lao Tsu (n. 551 – 479 e.Kr.) yritti opettaa meille juuri tämän, yritti opettaa meille, miten päästään tähän viimeiseen elämänvaiheeseen, tähän henkivaiheeseen: "Voitko poistua omasta mielestäsi ja näin ymmärtää kaikki asiat? Synnyttäminen ja hoivaaminen, saaminen omistamatta, toimiminen ilman odotuksia, johtaminen yrittämättä kontrolloida – tämä on ylin hyve."
 
Mitä ovat ajatuksesi näistä neljästä elämänvaiheesta ja missä ajattelet olevasi? Voit jakaa näkemyksesi liittymällä keskusteluun kommenttiosassa :)
 
Kaikella rakkaudellani,
 
Luminita
 
-----------

Viestiä saa vapaasti välittää edelleen.

Kanavoinneista ja muista kirjoituksista voit saada uutta näkökulmaa, lohtua ja vahvistusta elämäsi tilanteissa. SINÄ olet kuitenkin oman elämäsi ja oman totuutesi paras asiantuntija. Vie kaikki informaatio omien "suodatintesi" läpi ja luota AINA ensisijaisesti omaan sydämeesi ja sisäiseen ohjaukseesi, kun teet valintoja - suuria tai pieniä. Näin pidät oman voimasi ja löydät oman totuutesi.

< PrevNext >