HomeViestejäJudith Orloff24.6.2016 - Onko sinulla tunnesyrjähyppy?

24.6.2016 - Onko sinulla tunnesyrjähyppy?

ONKO SINULLA TUNNESYRJÄHYPPY?
 
Kirjoittanut Judith Orloff (www.drjudithorloff.com)
24.6.2016
Energiaa välittäen suomentanut Pirjo Laine
 
Sielukumppanisuhde perustuu luottamukseen, sitoutumiseen ja voimakkaaseen haluun olla yhdessä. Kuitenkin tästä voimakkaasta siteestä huolimatta on totta, että sydämiänne venytetään lukemattomilla tavoilla. Vaarana on, erityisesti haastavina aikoina, että olet altis tunnesyrjähyppyyn. Tämä voi vahingoittaa luottamusta ja estää sinua antautumasta kasvulle, jota tarvitaan suhteessanne.
 
Mikä on tunnesyrjähyppy?
 
Kuvaan sitä niin, että käännyt ystävän tai työtoverin puoleen saadaksesi tunneläheisyyttä (ei fyysistä). Houkutuksena on, että tämä henkilö antaa sinulle sen, mitä et tunne kumppanisi antavan: tukea, egon vahvistusta, empatiaa, leikkisyyttä, flirttailun tai vetovoiman pohjavirtauksen. Aluksi tämä voi näyttää viattomalta, mutta saatat alkaa jakaa enemmän tämän "turvallisen" ihmisen kuin kumppanisi kanssa.
 
Ymmärrän, miten voi olla helpompaa puhua jollekin, joka on ymmärtäväinen ja toisarvoisempi. Et paini niiden samojen kiistatunteiden kanssa, kuten viha tai pettymys, joita voi nousta sielukumppanisi kanssa.
 
Pimeät puolesi eivät ole mukana – ja ne aiheuttavat useimmat umpikujat parien kesken.
 
Jos kuitenkin jaat erityisystäväsi etkä kumppanisi kanssa, ensisijainen suhteesi kärsii. Sinusta tulee etäinen ja olet vähemmän läsnä ja siksi kyvyttömämpi ratkaisemaan ristiriitoja. Kumppanisi tuntee, että jokin on pielessä.
 
Periaatteessa nämä syrjähypyt ovat eräänlaista pettämistä, ja ne voivat uskottomuuden tavoin johtaa varsinaiseen pettämiseen.
 
Itse asiassa, tutkimukset kertovat, että noin puolet näistä "viattomista" suhteista muuttuu lopulta täysimittaiseksi seksisuhteeksi. Todellisten platonisten sieluystävien kesken ei ole pettämistä, kätkettyä seksiagendaa eikä kukaan ohjaa tunne-energiaasi pois ensisijaisesta suhteestasi.
 
Miten tiedät, onko sinulla tunnesyrjähyppy?
 
Tarkkaile näitä merkkejä:
 
* Vetäydyt puolisosi luota, mutta uskoudut ystävällesi.
* On vaikea puhua puolisollesi ristiriidoista.
* Tunnet yksinäisyyttä ja ettei puolisosi arvosta sinua.
* Olet usein linjoilla ystäväsi kanssa, tekstaat tai jopa "sekstaat".
* Uskot, että ystäväsi ymmärtää sinua paremmin kuin puolisosi.
* Pidät ystävyytesi salassa puolisoltasi tai valehtelet siitä, miten usein olette tekemisissä.
* Kun joudut kohtaamaan tunnesyrjähyppysi, kiellät sen.
 
Jos viidestä seitsemään kohtaan vastaus on "kyllä", se vihjaa vahvasti siihen, että sinulla on tunnesyrjähyppy. Kolmesta neljään kohtaa indikoi, että sinua joko pohjustetaan tai sinulla on jo sellainen. Yhdestä kahteen vihjaa tunnesyrjähypyn mahdollisuuteen. Nolla myöntävää vastausta indikoi, ettei sinulla ole sellaista.
 
Vaatii rehellisyyttä myöntää, että sinulla on tunnesyrjähyppy. Ensimmäinen askel on tunnistaa, mitä tapahtuu. Sitten voit joko jatkaa tuota suhdetta tai päättää keskittyä kumppaniisi. Totuus on, ettet voi pitää kumpaakin. Jos valitset kumppanisi, sinun on antauduttava tekemään se, mitä vaaditaan suhteen parantamiseksi.
 
Ensiksi tämä merkitsee tunnesyrjähypyn lopettamista.
 
Sinun on kerrottava tuolle toiselle ihmiselle kunnioittavasti ja selkeästi: "En voi enää kyperchatata, tekstailla tai puhua puhelimessa kanssasi tai tavata sinua. Meidän ei ole mahdollista olla 'vain ystäviä'."
 
Puhu sitten avoimesti kumppanillesi siitä, mikä aiheuttaa etäisyyttä. Onko kyse hänen pitkistä työpäivistään? Viipyilevästä loukkaantumisesta? Kiintymyksen puutteesta?
 
Monet terapeutit suosittelevat tunnustamaan tunnesyrjähypyn. Useimmissa tapauksissa olen samaa mieltä, mutta se päätätkö tehdä sen ja miten, riippuu siitä, mikä on välittävintä ja hyödyllisintä kumppanillesi. Ehdotan potilailleni, että he kertovat rakkaudella ainakin: "Olen jakanut tunteitani enemmän ystävän kanssa kuin sinun. Se ei tunnu oikealta. Haluan meidän olevan läheisempiä."
 
Tai voit tunnustaa, että olet ylittänyt rajan ja miten pitkälle olet ylittänyt sen. Käytä intuitiota oppaana siinä, miten paljon kannattaa jakaa.
 
Mutta valmistaudu siihen, että kumppanisi loukkaantuu ja suuttuu. Kuuntele puolustautumatta. Alkakaa sitten keskenänne tai terapeutin kanssa puhua siitä, missä kohtaa olette kasvaneet erilleen tai sulkeutuneet. Suuresta tuskasta huolimatta sielukumppaneilla on, mitä vaaditaan vaikeuksien kestäminen, kunnes asiat ratkeavat.
 
Se voi vaatia aikaa, tiedostamista ja rakkautta, mutta kun on näin vahva side, tiedän sen mahdolliseksi.
 
(Ote Judith Orloffin kansallisesta bestseller-kirjasta The Power of Surrender: Let Go and Energize Your Relationships, Success and Well-Being.)

-----------

Viestiä saa vapaasti välittää edelleen.

Kanavoinneista ja muista kirjoituksista voit saada uutta näkökulmaa, lohtua ja vahvistusta elämäsi tilanteissa. SINÄ olet kuitenkin oman elämäsi ja oman totuutesi paras asiantuntija. Vie kaikki informaatio omien "suodatintesi" läpi ja luota AINA ensisijaisesti omaan sydämeesi ja sisäiseen ohjaukseesi, kun teet valintoja - suuria tai pieniä. Näin pidät oman voimasi ja löydät oman totuutesi.  

< PrevNext >