HomeViestejäJudith Orloff16.7.2014 - Oletko pakkomielteisessä suhteessa?

16.7.2014 - Oletko pakkomielteisessä suhteessa?

OLETKO PAKKOMIELTEISESSÄ SUHTEESSA?
 
Kirjoittanut Judith Orloff (www.drjudithorloff.com)
16.7.2014
Energiaa välittäen suomentanut Pirjo Laine
 
Lääkärinä olen nähnyt monia potilaita, jotka tunsivat jääneensä pakkomielteisen suhteen vangiksi. He eivät voi lakata ajattelemasta jotakuta. He eivät voi lakata tarkistamasta puhelinta, onko hän tekstannut. Suuri osa heidän tietoisuudestaan omistautuu märehtimään, mitä tämä ihminen tekee tai ei tee, ja he pelkäävät menettävänsä hänet. Nämä pakkomielteiset/omistushaluiset suhteet voivat olla hyvin tuskallisia.
 
Puhun tästä aiheesta pitkään uudessa kirjassani "The Ecstasy of Surrender". Kirjassa painotan, että läheinen suhde kumppaniin on luonnollinen osa tutustumista ja rakastumista. Mutta liika kiinnittyminen ylittää terveen läheisyyden ja se tekee heikoksi. Silloin kun rakastat todella jotakuta, et ole kiinnostunut omistamaan häntä tai pitämään häntä tiukassa otteessasi, koska et pelkää suhteen menettämistä. Sen sijaan kunnioitat kumppanisi itsenäisyyttä ja henkeä. Ette ole liian kietoutuneita seisomalla yhdessä rinta rinnan. Aito intiimiys on aina tasapainoa läheisen suhteen ja irtipäästämisen välillä, jotta suhde voi hengittää.
 
Tee seuraava testi pakkomielteisten malliesi määrittelemiseksi.
 
Testi: Oletko liian kiinnittynyt kumppaniisi?
 
Roikutko kiinni kumppanissasi?
Haluatko omistaa hänet?
Pelkäätkö usein hylkäämistä tai pettämistä?
Tuletko levottomaksi, kun et kuule hänestä joka päivä?
Ajatteletko jatkuvasti häntä?
Alkaako kumppanista tulla sinulle pakkomielle harrastettuanne seksiä?
Tunteeko kumppanisi, että yrität kontrolloida häntä tai tukahduttaa hänet?
Tunnetko, ettet voi elää ilman häntä?
 
Testin tulkitseminen. 6-8 kyllä-vastausta merkitsee, että olet äärimmäisen liikakiinnittynyt. 3-5 merkitsee, että olet kohtuullisen liikakiinnittynyt. 1-2 merkitsee, että sinulla on taipumusta liikakiinnittymiseen. Nolla merkitsee, että sinulla on terve läheinen suhde kumppanisi kanssa.
 
Pakkomielteen käsittelemiseksi sinun on ensin tartuttava ajatustesi ja mielesi kontrolloimiseen. Muuta sitten tietoisesti ajatteluasi epäterveistä ajatuksista rakentaviin positiivisiin ajatuksiin. On erittäin tärkeää siirtyä tietoisesti pois pakkomielteestä käyttäen vapaata tahtoasi.
 
Itse olen saanut parannettua tapaani kiinnittyä liikaa miehiin. Seksin aikana olen nopeasti lähellä ja sulaudun yhteen miehen kanssa, mutta en pysty irrottautumaan hänestä myöhemmin. Alan kaivata ja ajatella häntä jatkuvasti. Osa tästä on luonnollista ja kaunista, mutta liikakiinnittyminen ylittää rajan. Voin tulla pakkomielteiseksi ja hyvin kontaktinnälkäiseksi, erityisesti jos olen ollut yksin jonkin aikaa.
 
Olen seksuaalinen olento, joten silloin kun minulla ei ole ollut seksiä vähään aikaan, minusta voi tulla tarvitseva verrattuna siihen, kun minulla on jatkuva yhteys rakkauskumppaniin. Tässä tilanteessa oleminen tekee minut (ja monet naiset) alttiiksi ylikiinnittymiseen. Esimerkiksi jos en kuule tästä miehestä muutamaan päivään, voin tulla levottomaksi ja pelkään menettäväni hänet tai tulevani hylätyksi. Se ei ole hyväksi minulle ja lisäksi useimmat miehet eivät arvosta tällaista reagointia. Niinpä tantra-seksisessioissani ja terapiassa olen oppinut nauttimaan intohimosta maadoittuneemmin. Tällä tavalla:
 
1. Opin, että liiallinen yhteys romanttiseen kumppaniin ilman taukoa voi vähentää eroottista latausta. Voi itse asiassa olla eroottisempaa ja intiimimpää vaihdella kiihkeää yhteyttä kuin ylläpitää sitä koko ajan. Tämä antaa kummallekin tilaa hengittää.
 
2. En "juurru" mieheen, vaan juurrun ensisijaisesti itseeni ja maahan. Yksi tapa tämän tekemiseen on visualisoida ennen rakastelua ja sen jälkeen, että kehoni kasvattaa juuret maahan kuin puu. Antaudun edelleen ja uppoudun nautintoon, mutta säilytän myös täydemmän tunteen itsestäni myöhemmin. Pystyn eroamaan miehestä ja näkemään mukavammin meidät erillisinä olentoina.
 
3. Rakastelun jälkeen tai omistushalun käsittelemiseksi läheisyydessä, minusta on myös hyödyllistä meditoida kumppanin kanssa ja sanoa sitten toisillemme: "Ihailen sinua. Kunnioitan sinua. Päästän irti sinusta." Tämä on terve tapa olla läheisessä suhteessa kiinnittymättä liikaa tai fiksoitumatta. Se saa aikaan kauniin rakkaustasapainon.
 
Ratkaisu siihen, ettet kiinnity liikaa tai tule omistushaluiseksi, on keskittyä omanarvontunnon vahvistamiseen ja samalla tarttua pelkoihin ja irtipäästää ne – mukaan luettuna hylkäämisenpelko, mikä voi aiheuttaa roikkumistarvetta. Työskenteleminen taitavan suhdeterapeutin tai valmentajan kanssa voi olla antoisaa. Voit myös käyttää kolmea tantra-tekniikkaa, joita kuvasin edellä. Ne auttavat sinua kehittämään itsenäisyyttä ja maadoittumaan. Valmius luopua ylikiinnittymistaipumuksesta terveen läheisen suhteen hyväksi, sallii sinun saada iloisempia ja nautinnollisempia suhteita ilman pakkomielteen tuskaa.
 
-----------

Viestiä saa vapaasti välittää edelleen.

Kanavoinneista ja muista kirjoituksista voit saada uutta näkökulmaa, lohtua ja vahvistusta elämäsi tilanteissa. SINÄ olet kuitenkin oman elämäsi ja oman totuutesi paras asiantuntija. Vie kaikki informaatio omien "suodatintesi" läpi ja luota AINA ensisijaisesti omaan sydämeesi ja sisäiseen ohjaukseesi, kun teet valintoja - suuria tai pieniä. Näin pidät oman voimasi ja löydät oman totuutesi.

< PrevNext >