HomeViestejäJudith Orloff24.2.2011 - Mikä on tunnetyyppisi?

24.2.2011 - Mikä on tunnetyyppisi?

MIKÄ ON TUNNETYYPPISI?

Kirjoittanut Judith Orloff ( www.drjudithorloff.com)
24.2.2011
Vapaasti suomentanut Pirjo Laine

Sen tyylin selvittämiseksi, miten suhtaudut tunteellisesti, on tärkeää tietää tunnetyyppisi. Tämä on suodatin, jonka kautta näet maailman, ja persoonasi oletusasetus, mihin palaat erityisesti stressin aikana. Se edustaa perustaipumuksiasi. Voit rakentaa niille ottaen kaiken irti parhaista piirteistäsi ja omaksua toisista tyypeistä piirteitä, jotka viehättävät sinua.

Kirjassani "Emotional Freedom" puhuin neljästä päätunnetyypistä, joita olen havainnut psykiatripraktiikallani. Katso, mihin samaistut eniten, vaikka samaistuisit myös toisten piirteisiin. Oman tyyppisi tietäminen voi antaa näkemystä siihen, miten olet vuorovaikutuksessa toisten kanssa, ja se auttaa sinua myös hallitsemaan tunteesi pelkän reagoinnin sijasta, silloin kun sinua ärsytetään. Tunteiden käsitteleminen tehokkaasti ei ole niiden sullomista pois tai tuntemista vähemmän. Siinä on kyse tasapainon muodostamisesta, niiden alueiden vahvistamisesta, missä olet haavoittuvin, ja voimavarojen maksimoinnista.

Mikä tunnetyyppi olet?

1. Älyllinen: intensiivinen ajattelija

Älylliset ovat selväsanaisia ja teräviä analyytikkoja, jotka viihtyvät parhaiten mielessä. Maailma suodattuu voimakkaasti rationaalisen ajattelun läpi. He ovat tunnettuja pysymisestä tyynenä kuumentuneissa tilanteissa, mutta he usein kamppailevat tunteiden kanssa, eivät luota vaistoonsa ja ovat hitaita tulemaan mukaan mihinkään kepeään, aistilliseen tai leikkisään.

Oletko älyllinen?

Uskotko, että pystyt ajattelemaan tiesi ulos mistä tahansa tilanteesta? Kun sinulle esitetään jokin ongelma, alatko välittömästi analysoida hyviä ja huonoja puolia sen sijaan, että panet merkille, miltä sinusta tuntuu? Pidätkö enemmän suunnittelusta kuin spontaanisuudesta? Estääkö yliaktiivinen mieli sinua nukahtamasta?

Jos näin on, kokeile tätä:

- Hengitä. Jos olet ajatuksissasi jumissa, hengitä vain syvään sisään ja ulos - sisään nenän ja ulos suun kautta.

- Liiku. Kävelet, rullalautailet tai nostelet painoja - liikunta saa aikaan akuutin kehotietoisuuden, mikä rentouttaa kiireistä mieltä.

- Myötäelä. Kysy itseltäsi: "Miten voin toimia sydämestä enkä vain päästä." Myötäelä, ennen kuin yrität korjata jonkin ongelman liian nopeasti rakkaiden kanssa.

2. Empaattinen: tunnesieni

Empaattiset ovat hyvin herkkiä, rakastavia ja tukevia. He ovat hienoviritettyjä instrumentteja tunteisiin liittyen ja heillä on taipumus tuntea kaikki, joskus äärimmäisyyksiin asti.

Oletko empaattinen?

Onko sinua kutsuttu "liian tunteelliseksi" tai "yliherkäksi"? Jos ystävä on järkyttynyt, alatko tuntea niin myös? Täydennätkö energiaasi olemalla yksin ja usein uuvut väkijoukossa? Oletko herkkä melulle, hajuille ja liikapuhumiselle?

Jos näin on, kokeile tätä:

- Pidä rauhoittavia minitaukoja päivän mittaan. Mene ulos kävelylle, meditoi huoneessasi yksin. Keskity sellaisten tukahdutettujen tunteiden uloshengittämiseen kuin ahdistus tai pelko, jotteivät ne pesi kehoosi.

- Suojele herkkyyttäsi. Tee luettelo viidestä tunteellisesti huolestuttavimmasta tilanteesta. Tee sitten suunnitelma niiden käsittelemiseen, jotta et joudu paniikkiin. Esimerkiksi, ota oma auto mukaan eri paikkoihin, ettet jää sosiaalisten tilanteiden ansaan.

3. Kivi: vahva ja hiljainen

Hän näyttää aina johdonmukaiselta, luotettavalta ja vakaalta. Hänen lähellään voi ilmaista tunteita vapaasti - hän ei järkyty tai tuomitse. Mutta hänen on usein vaikea ilmaista omia tunteitaan ja hänen kumppaninsa yrittää aina saada häntä ilmaisemaan tunteita.

Oletko kivi?

Onko sinun helpompaa kuunnella kuin kertoa tunteistasi? Tuntuuko sinusta usein, että olet huoneen luotettavin ihminen? Oletko yleensä tyytyväinen vallitsevaan tilanteeseen suhteissa (vaikka toiset yrittävät vetää sinua ulos tunnepuolella)?

Jos näin on, kokeile tätä:

- Hämmennä asioita. Ala käynnistää tunnevaihtoa sen sijaan, että vain reagoit siihen. Muista, että tunteiden näyttäminen on myös intohimon ja anteliaisuuden muoto.

- Ilmaise tunne päivässä. Kirjoita päiväkirjaan tunne, mitä koet. Älä pidättele. Oletko vihainen? Tyytyväinen? Rakastunut? Mitä tahansa tunnetkin, bravo! Kerro jollekin. Ilmaise tuo tunne.

4. Intoilija: virittynyt tunteisiin

Intoilijat ovat kosketuksessa tunteisiinsa ja jakavat niitä mielellään. Kenenkään ei tarvitse miettiä, missä he "menevät". Intoilijat pystyvät prosessoimaan nopeasti negatiivisuuden ja siirtymään eteenpäin. Heidän nurja puolensa on, että heillä on tapana "jakaa liikaa informaatiota" ja ylijakaminen voi uuvuttaa ihmiset.

Oletko intoilija?

Tuletko levottomaksi, jos pidät tunteesi sisällä? Kun jokin ongelma syntyy, onko ensimmäinen impulssisi nostaa luuri ja jakaa se? Onko sinulle vaikeaa aistia toisten ihmisten tunnerajat?

Jos näin on, kokeile tätä:

- Virity intuitioosi, ennen kuin etsit tukea. Vietä muutama hiljainen hetki selvittäen, mitä vaistosi sanoo. Yritä ratkaista tilanne tyynestä, keskittyneestä tilasta. Katso, mitä välähdyksiä tai ahaa-elämyksiä sinulle tulee. Ota aikaa omien tunnelihastesi rakentamiseen.


Tärkein suhde mikä sinulla koskaan on, on itsesi kanssa. Jos tämä on hyvä, pystyt saamaan upeita suhteita toisten kanssa. Oman tunnetyyppisi tietäminen antaa alustan tunteelliselle kehittymiselle ja tulemiselle todella voimaantuneeksi ihmiseksi.

-----------

Viestiä saa vapaasti välittää edelleen.

Kanavoinneista ja muista kirjoituksista voit saada uutta näkökulmaa, lohtua ja vahvistusta elämäsi tilanteissa. SINÄ olet kuitenkin oman elämäsi ja oman totuutesi paras asiantuntija. Vie kaikki informaatio omien "suodatintesi" läpi ja luota AINA ensisijaisesti omaan sydämeesi ja sisäiseen ohjaukseesi, kun teet valintoja - suuria tai pieniä. Näin pidät oman voimasi ja löydät oman totuutesi.

Vanhoja viestejä voit lukea mm. näiltä sivuilta: www.adonai.fi/89 , http://luxonia.com/viestit , www.rosedalebooks.fi/foorumi/index.php
Näillä eri tyyppisillä sivuilla näyttää olevan laaja valikoima tekstejäni - en kuitenkaan suosi tai tue näitä sivuja sen enempää kuin muitakaan sivuja.

< PrevNext >