HomeViestejäJudith Orloff21.10.2022 - Pelastajakaavan rikkominen

21.10.2022 - Pelastajakaavan rikkominen

PELASTAJAKAAVAN RIKKOMINEN

Kirjoittanut Judith Orloff (www.drjudithorloff.com)
21.10.2022
Energiaa välittäen suomentanut Pirjo Laine

Psykiatrina ja empaattina tunnen ne haasteet, joita herkillä ihmisillä on olla myötätuntoinen ja voimaantunut empaatti, ottamatta harteilleen muiden kärsimystä tai yrittämättä "korjata" heitä. Kaikki ihmiset ansaitsevat oman arvokkaan polkunsa.

Empaatit on siunattu avoimella, rakastavalla sydämellä. Välitämme syvästi muista ja maailmasta. Monilla meistä on myös erityisrakkautta eläimiä ja kaikkia tuntevia luontokappaleita kohtaan. Tunteemme ovat syviä, kuten myös intuitiomme.

Me empaatit olemme auttajia, rakastajia ja huolenpitäjiä, jotka antavat usein liikaa oman hyvinvointinsa kustannuksella. Tutkijat esittävät, että peilisolujärjestelmämme (aivojen osa joka vastaa myötätunnosta) on yliaktiivinen, mikä voi polttaa meidät loppuun. Minä en valitse elää näin. Haluan olla välittävä, mutta yliauttaminen tai jonkun ahdistuksen sisäistäminen tuo minulle aistiylikuormaa, joka voi olla tuskallista herkälle keholleni ja sielulleni. Se ei palvele myöskään toista ihmistä kestävällä tavalla.

Tässä on katkelma kirjastani Thriving as an Empath (= menestyminen empaattina), joka on nyt saatavana pokkarina, auttamaan sinua pitämään empatiasi tasapainossa.

Pelastajakaavan rikkominen

Herkät ihmiset haluavat ehkä auttaa niitä, jotka kamppailevat tai joilla on tuskaa, myös vieraita ihmisiä. Saattaa olla vaikea astua etäämmälle ja pidättäytyä yrittämästä pelastaa heitä. Tässä kohtaa on hyödyllistä ymmärtää empatian ja empaatin ero. Empatiaa on, kun sydämesi tuntee myötätuntoa toista kohtaan – mutta empaatti olet, kun yrität ottaa pois toisen tuskan. Tarvitaan tervettä empatiaa pysyäksesi omassa keskuksessasi.

Teet luonnostaan, mitä voit, auttaaksesi rakkaita ihmisiä. Mutta tulee kohta, jolloin heidän täytyy tehdä työ itse. Tiedän, että on turhauttavaa ja tuskallista nähdä jonkun sellaisen kamppailevan, josta välität. Mutta kiinnijääminen hänen turhautumiseensa tai pyytämättömien ehdotusten antamainen on haitallista hänelle ja kuluttavaa sinulle. Sietääkseen intiimeissä suhteissa olemisen, täytyy astua joskus etäämmälle. Ratkaiseeko tuo toinen ihminen koskaan ongelman? Sinun täytyy elää tuon epävarmuuden kanssa. Mutta pidä aina hyviä ajatuksia ja rukouksia hänen puolestaan, samalla antaen tilaa. Lisäksi itse pidän tätä mantraa hyödyllisenä: "En ole vastuussa." Kun toistat tätä, tunnet tarpeesi pelastaa muita häviävän.

Ilmaise aikomuksesi. Ei ole minun tehtäväni pelastaa ketään tai korjata hänen ongelmiaan. Opin tasapainon terveen empatian ja etäämmälle astumisen välillä.

Empaattina menestyminen merkitsee oppimista rakastamaan itseäsi yhtä paljon, kuin välität maailmasta. Tähän sisältyy sen oivaltaminen, miten syvällisen tärkeää empatiasi on yliälyllistyneessä yhteiskunnassamme. Välittämisesi tuo pimeyteen valohalkeaman, joka auttaa meidät kaikki pimeyden läpi. Vaikka suuri rakastaminen voi myös satuttaa, sydämesi tekee sinusta vahvan, kirkkaan ja puhtaan.

-----------

Viestiä saa vapaasti välittää eteenpäin - kokonaisuutena ja alkuperä mainittuna, mikä on monien viestintuojien edellytys vapaalle jakelulle.

Kanavoinneista ja muista kirjoituksista voit saada uutta näkökulmaa, lohtua ja vahvistusta elämäsi tilanteissa. SINÄ olet kuitenkin oman elämäsi ja oman totuutesi paras asiantuntija. Vie kaikki informaatio omien "suodatintesi" läpi ja luota AINA ensisijaisesti omaan sydämeesi ja sisäiseen ohjaukseesi, kun teet valintoja - suuria tai pieniä. Näin pidät oman voimasi ja löydät oman totuutesi.

< PrevNext >