HomeViestejäJudith Orloff18.8.2023 - Oletko introvertti vai ekstrovertti empaatti

18.8.2023 - Oletko introvertti vai ekstrovertti empaatti

OLETKO INTROVERTTI VAI EKSTROVERTTI EMPAATTI

Kirjoittanut Judith Orloff (drjudithorloff.com)
18.8.2023
Energiaa välittäen suomentanut Pirjo Laine

Kirjassani The Empath's Survival Guide (= empaatin selviytymisopas) korostan, että empaateilla ja erityisherkillä ihmisillä on erilaisia tyylejä seurustella ja olla tekemisissä maailman kanssa. Useimmat empaatit ovat introvertteja, vaikka jotkut ovat ekstrovertteja. Muilla empaateilla, joita kutsutaan ambiverteiksi, on kummankin ominaisuuksia. On tärkeää panna merkille, mitä omat tyylisi ovat, jotta voit kunnioittaa niitä. Tyylisi saattaa muuttua joka päivä energiatasosi ja tarpeidesi mukaan. Näiden vaihteluiden seuraaminen on itsehoitomuoto, joka pitää sinut tasapainossa.

Introvertit

Introverteilla empaateilla, kuten itse olen, on minimaalinen seurustelun ja rupattelun sietokyky. He ovat usein hiljaisempia kokoontumisissa ja lähtevät mieluusti varhain. Usein he menevät mieluummin omalla autolla, jotta heidän ei tarvitse tuntea olevansa loukussa tai riippuvainen muiden kyydistä. Introverttina empaattina rakastan lähiystäväpiiriäni ja useimmiten jään pois isoista juhlista. Meluisat ravintolat tai äänekkäät kokoontumiset voivat ylistimuloida herkkää järjestelmääni.

Yleinen haaste introverteille empaateille on, että he voivat jäädä liian pitkäksi aikaa kokoontumisiin ollakseen kohteliaita, vaikka he ovat väsyneitä ja lähtisivät mieluummin kotiin. Introverttina pystyn nauttimaan seurustelusta ryhmissä tavallisesti kaksi tai kolme tuntia, ennen kuin tunnen uupuneeni. Kaikki ystäväni tietävät tämän eivätkä ota sitä henkilökohtaisesti, jos lähden aikaisin. Taitoa lähteä juhlista tai kokoontumisista tahdikkaasti tai huomaamatta, on kutsuttu "ranskalaiseksi poistumiseksi".

Ekstrovertit

Sitä vastoin ekstrovertit empaatit ovat verbaalisempia ja keskustelevampia sosiaalisissa tilanteissa. He nauttivat jatkuvasta läpänheitosta muiden kanssa enemmän kuin introvertit empaatit. He voivat myös olla sosiaalisissa tilanteissa pidempään uupumatta tai ylistimuloitumatta. Ekstroverttien empaattien täytyy kuitenkin harjoittaa uutterasti itsehoitoa ja tehdä tilaa rentoutua hyvin stimuloivan tilanteen jälkeen pysyäkseen tasapainossa. Siis jatkuva itsetietoisuus ja itsehoito on elintärkeää.

Ambivertit

Empaatit voivat olla myös ambivertteja. Psykiatrina minulta usein kysytään, voiko empaatti ilmaista sekä introversiota että ekstroversiota. Vastaus on "kyllä". Ambivertit voivat ilmentää kumpiakin piirteitä. He kykenevät ilmaisemaan kumpaakin tyyliä, tilanteesta, energiatasostaan ja mielialastaan riippuen. Ambivertit ovat mahtavia kuuntelemaan ystävää, joka sitä tarvitsee, kuten myös introvertit. Toisinaan he voivat myös rakastaa olla hyvin energisessä sosiaalisessa tilanteessa ihmisryhmän kanssa, mitä introvertti ei ehkä halua tehdä.

Olet sitten introvertti, ekstrovertti tai ambivertti, on tärkeää tietää rajasi, kun kyse on ihmisten kanssa seurustelusta. On vapauttavaa, kun on olemassa itsehoitostrategiat sosiaalisia tilanteita varten. Esimerkiksi kysy itseltäsi: "Mikä on ihanneaikani seurusteluun?" Kysy myös: "Pidänkö enemmän pienemmistä kokoontumisista kuin suurista ryhmistä? Menenkö mieluummin johonkin tapahtumaan muiden kanssa, ajan itse vai otan taksin?" Jos kumppanisi tai ystäväsi haluavat jäädä pidempään, sinun ehkä kannattaa järjestää oma kuljetuksesi, jottet ole jumissa. Tarpeidesi selkeyttäminen vahvistaa itsehoito-ohjelmaasi ja auttaa sinua tuntemaan olosi mukavammaksi maailmassa.

Ilmaise aikomus (kirjasta Thriving as an Empath)

Helpottamaan painetta sosiaalisissa tilanteissa, tunnistan empaattiset tarpeeni ja toimin niiden mukaan. Minun ei tarvitse jumittaa missään, jos se on epämukavaa minulle.

-----------

Viestiä saa vapaasti välittää eteenpäin - kokonaisuutena ja alkuperä mainittuna, mikä on monien viestintuojien edellytys vapaalle jakelulle.

Kanavoinneista ja muista kirjoituksista voit saada uutta näkökulmaa, lohtua ja vahvistusta elämäsi tilanteissa. SINÄ olet kuitenkin oman elämäsi ja oman totuutesi paras asiantuntija. Vie kaikki informaatio omien "suodatintesi" läpi ja luota AINA ensisijaisesti omaan sydämeesi ja sisäiseen ohjaukseesi, kun teet valintoja - suuria tai pieniä. Näin pidät oman voimasi ja löydät oman totuutesi.

< PrevNext >