HomeViestejäShaumbra-lehtiMaaliskuu 2023 - Natacha Anthoni - Tietoisuuden näytös

Maaliskuu 2023 - Natacha Anthoni - Tietoisuuden näytös

TIETOISUUDEN NÄYTÖS

Kirjoittanut Natacha Anthoni (www.crimsoncircle.com)
Maaliskuun 2023 Shaumbra-lehdestä
Energiaa välittäen suomentanut Pirjo Laine

PERSOONA KIELEN AVULLA

Synnyin Hollannissa ja muutin Uuteen Seelantiin vanhempieni kanssa, kun olin 10. Kasvaessani puhuin kotona sekaisin englantia ja hollantia. Vuosien saatossa olen käynyt usein Hollannissa sukulaisten luona, ja myös asuin ja tein töitä siellä muutaman kuukauden reilu parikymppisenä. Sanoisin, että tämän vuoksi minulla on melko hyvä taju Hollannin kielestä ja kulttuurista, ja se on edelleen suuri osa sitä, kuka olen.

Puhuin hiljattain erään ystävän kanssa, joka oli asunut useita vuosia Japanissa. Hän on naimisissa japanilaisen miehen kanssa, ja hänellä on samalla tavalla erinomainen taju Japanin kielestä ja kulttuurista. Olemme kumpikin huomanneet, että kun on jonkin aikaa sisällä toisen maan kielessä ja kulttuurissa, mieli alkaa ajatella tuolla toisella kielellä. Olemme myös huomanneet, että käyttäytymistavan muutos on usein seuraus hallitsevan kielen vaihtumista mielessä.

Nyanssit kussakin kielessä ja eri sanavalinnat sallivat ilmaista itseään eri tavalla. Kun tämä liitetään maan kulttuuriin ja massatietoisuuteen, voi nähdä, miten voisi sopeutua eri persoonallisuuteen, ollessaan täysin uppoutuneena toisen maan kieleen ja kulttuuriin. Useimmissa maissa ja kulttuureissa on hyvin selvät persoonallisuuspiirteet, joita ilmaistaan pääasiassa puheen ja kehonkielen avulla. Ajattele esimerkiksi stereotypioita, joita on alettu yhdistää eri kulttuureihin, kuten italialaiset, saksalaiset, intialaiset, kiinalaiset, ranskalaiset, australialaiset jne. Ihmisinä ilmaisemme selvää persoonallisuutta – tai "esitämme/näyttelemme" – kielellä ja kommunikoimalla.

Hassua on, että kun nyt menen takaisin Hollantiin ja puhun hollantia ihmisten kanssa, jotka eivät tunne minua, he havaitsevat Uuden Seelannin aksenttini ja pitävät minua ulkomaalaisena, mutta he sanovat myös, että puhun ja käyttäydyn kuin paikallinen, ja tämä on minusta usein hämmentävää!

TIETOISUUDEN NÄYTÖS/ESITYS

Kirjassa Act of Consciousness (= tietoisuuden näytös/esitys*) Adamus Saint-Germain selittää, että se minkä hahmotat identiteetiksesi, on vain esitys. Se ei ole oikeasti, kuka olet, ja muuttamalla sitä, miten käyttäydyt/näyttelet, voit muuttaa elämääsi. Hän toteaa: "Energia reagoi tietoisuuden näytökseen/esitykseen. Tämä merkitsee, että energia asettuu linjaan tietoisuutesi kanssa. Jos näyttelet/käyttäydyt kuin rajoittunut ihminen, energiasi reagoi sen mukaisesti."

(*Suom. huom. "act" on hyvin monimerkityksinen sana, joka merkitsee mm. esittää, käyttäytyä, toimia, näytellä, teeskennellä, ja vastaavia substantiiveja. Suomen kielessä se kääntyy eri tilanteissa eri tavalla. Siksi monessa kohdassa on käytetty useampia suomennoksia, jottei punainen lanka hukkuisi.)

Ajattelin, että se on ok, mutten voi näytellä, jos elämäni riippuisi siitä! Näyttelemiskokemukseni tässä elämässä oli rajoittunut pariin pikkurooliin koulunäytelmissä. En tiennyt, miten ryhdytään muuttamaan "esitystäni", ja niinpä laitoin tämän käsityksen koriin "liian vaikea", koska minulla ei ollut aavistustakaan, mistä aloittaa, ja tuntui oudolta yrittää näytellä/käyttäytyä eri tavalla.

ROOLIT JOITA ESITÄMME

Kuitenkin keskusteltuani ystäväni kanssa kielistä ja persoonallisuudesta oivalsin yhtäkkiä, että olin jo näytellyt koko elämäni! Eikä se ollut vain yksi hahmo tai esitys – oli monia eri rooleja! Se persoona joka tuotiin puhumaan vierasta kieltä, oli van yksi monista. Kun olen töissä, pukeudun muodollisemmin, puhun muodollisemmin ja käyttäydyn/näyttelen ammatillisemmin, ja otan hoivaavamman ja välittävämmän roolin kotona lasteni kanssa. Kun menen salille, olen fokusoitunut ja energinen, yhteensopivan asun kera, ja kun olen ulkona ystävieni kanssa, olen seurallisempi ja pukeutunut tekemään vaikutuksen! Joka kerta kun olen eri tilanteessa ja tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa, otan uuden roolin, ja jokaisella niistä on eri persoona, asu, vuoropuhelu ja käytös. Sanan "henkilö" (persoona) alkuperä on latinankielen sana "persona", joka merkitsee kirjaimellisesti naamiota tai näyttelijän esittämää hahmoa. Miten monta omaa rooliasi tunnistat?

Elämä on kuin näytelmä, jossa olemme käsikirjoittaja, ohjaaja, pukusuunnittelija ja näyttelijä, joka esittää monia eri rooleja. Otamme ne ihmiset joiden kanssa olemme tekemisissä, esittämään näytelmäämme eri rooleja tarpeen mukaan, mutta se kaikki on silti meidän oma näytelmämme ja käsikirjoituksemme. Tietysti näemme itsemme tavallisesti esittämässä sankaria – rakastavaa vanhempaa, tietävää asiantuntijaa, hauskaa ystävää, urheilumestaria, avuliasta perheenjäsentä, hyvää vapaaehtoista, luovaa taitelijaa, lahjakasta kokkia tai autohurjastelijaa (tiedät, kuka olet). Jokainen rooli on esitys, aspekti siitä, kuka olemme.

Joskus kuitenkin esitämme konnan roolia. Tämä saattaa olla vihainen vanhempi, mustasukkainen kumppani, laiska työntekijä, juoruileva ystävä, itsekäs sisarus tai kontrolloiva pomo, ja olen varma, että pystyt lisäämään vielä monia muita. Nämä ovat pimeämpiä aspektejamme, niitä joille emme tavallisesti anna tunnustusta lopputeksteissä!

MESTARIN NÄYTÖS/ESITYS

Useimmat ihmiset kokevat elämässä ajan, jolloin he alkavat kyseenalaistaa niitä rooleja, joita he ovat esittäneet, koska ne rajoittavat nyt heidän ilmaisuaan jollain tavalla. Näitä vedenjakajahetkiä nimitetään usein keski-iän kriisiksi tai henkiseksi heräämiseksi, mutta niitä voi tapahtua koska tahansa. Samalla tavalla kävi itselläni – mitä enemmän astuin rooliini mestarina, sitä enemmän tunnistin rooleja, jotka eivät enää sopineet minulle, kuten ne jotka saivat tuntemaan itseni pieneksi, puutteelliseksi tai kuluttivat energiaani.

Vuosien saatossa masennus ja raskaus sydämessä olivat olleet merkkejä, että tietyistä rooleista täytyi päästää irti, koska ne rajoittivat tietoisuuteni ilmaisemista. Tähän sisältyi epätyydyttävä ura rakennusinsinöörinä, kaksi pitkäaikaista suhdetta, roolini uhrautuvana äitinä ja kumppanina ja rutiköyhänä yksinhuoltajaäitinä, muun muassa. En sano, että nämä muutokset olivat helppoja, mutta ne ovat kaikki olleet "esityksiä", joista olen päästänyt irti tai jotka olen muuttanut vuosien saatossa.

Useimmat roolini ovat nyt hyvin harjoiteltuja ja mukavia. Kuitenkin eri aikoina elämässäni olen ottanut uusia rooleja, joissa minulla ei ollut aavistustakaan, mitä olin tekemässä, ja tunsin vain improvisoivani. Vanhemmaksi tuleminen ensimmäistä kertaa oli ehdottomasti yksi niistä hetkistä, uuden työn tai suhteen aloittaminen toinen. Uuden roolin ottaminen voi olla pelottavaa ja epämiellyttävää, eikä mestarin rooliin astuminen eroa siitä. On hermostuneisuutta ja ramppikuumetta, mutta jos otat omaksesi tuon roolin, kuin sinulla ei olisi muuta vaihtoehtoa (kuin uudeksi vanhemmaksi tuleminen), sitä tulee pian luonnollinen osa sitä, kuka olet.

Ottaen huomioon, että energiani reagoi ja asettuu linjaan sen roolin tai "tietoisuuden näytöksen" kanssa, jota esitän kullakin hetkellä, minun täytyy vain tarkistaa niitä rooleja, joita jo esitän, sellaiseksi miltä haluan niiden näyttävän. Esimerkiksi, käyttäytymällä iloisemmin ja yltäkylläisemmin tuon niitä lisää elämääni. Minun täytyy vain rukata persoonaa, dialogia ja asua vähän niissä rooleissa, joita jo esitän.

Se on auttanut minua oivaltamaan, etten esitä vain yhtä isoa roolia tässä elämässä, vaan monia eri rooleja ja tavallisesti useampaa kerralla. Tunnistamalla eri roolini, tuon tietoisuuden niihin, mikä sallii minun muuttaa sitä käyttäytymistä, ajattelua ja kieltä, joka liittyy kuhunkin osaan. Kun puran sen tällä tavalla osiin, tietoisuuteni näytöksen muuttaminen ei tunnu niin pelottavalta, koska tiedän jo tehneeni sitä koko elämäni. Se ei ole mitään uutta.

Siis miten voisit ainoana ohjaajana tässä näytelmässä, joka on elämäsi, muuttaa roolejasi paremmin heijastamaan sitä elämää, jonka haluat? Mistä rooleista päästäisit mieluummin irti, mitkä haluaisit kirjoittaa uudelleen ja mitä uusia rooleja ehkä haluaisit lisätä repertuaariisi?

Älä ajattele, ettet osaa näytellä, koska tosiasiassa näyttelet aina. Sinua kehotetaan vain lisäämään tietoisuus jokaiseen rooliin, jota jo esität, ja tekemään siitä tietoinen tietoisuuden näytös.

***

Natacha on tietoisuuden tutkija, kirjoittaja, mentori ja designeri. Hänen intohimonsa on elää täysin tietoisena jumalaisena ihmisenä ja auttaa muita tekemään sama, jakamalla henkilökohtaisia tarinoitaan, mentoroimalla ja ohjaamalla tietoiseen hengittämiseen. Hänet löytää hänen "Soul Breath Joy" -sivustoltaan, Facebookista ja Instagramista.

-----------

Viestiä saa vapaasti välittää eteenpäin - kokonaisuutena ja alkuperä mainittuna, mikä on monien viestintuojien edellytys vapaalle jakelulle.

Kanavoinneista ja muista kirjoituksista voit saada uutta näkökulmaa, lohtua ja vahvistusta elämäsi tilanteissa. SINÄ olet kuitenkin oman elämäsi ja oman totuutesi paras asiantuntija. Vie kaikki informaatio omien "suodatintesi" läpi ja luota AINA ensisijaisesti omaan sydämeesi ja sisäiseen ohjaukseesi, kun teet valintoja - suuria tai pieniä. Näin pidät oman voimasi ja löydät oman totuutesi.

< PrevNext >