HomeViestejäLissa Rankin11.11.2014 - Tuomitsemisen ja arvostelukyvyn ero

11.11.2014 - Tuomitsemisen ja arvostelukyvyn ero

TUOMITSEMISEN JA ARVOSTELUKYVYN ERO
 
Kirjoittanut Lissa Rankin (lissarankin.com)
11.11.2014
Energiaa välittäen suomentanut Pirjo Laine
 
Mies petti vaimoaan paljon nuoremman työntekijän kanssa.
Nainen hylkäsi vastasyntyneen vauvansa.
Mies ryyppää, kunnes hakkaa lapsiaan.
Nainen manipuloi naisellisilla keinoilla saadakseen miehiltä, mitä haluaa.
Mies otti heidän kovalla työllä ansaitsemansa rahat ja tuhlasi ne itsekkäisiin asioihin.
Nainen tappoi miehen.
Mies raiskasi naisen.
Nainen myy kehoaan rahasta.
Mies johtaa seksikaupparinkiä.
Nainen ahdistelee seksuaalisesti lapsia.
Mies myy huumeita teini-ikäisille.
 
Kaikki nämä ihmiset voitaisiin tuomita ja sanoa heidän olevan moraalittomia tai väärässä. Mutta kuten kuvaan blogissani "Spiritual but not religious", pidän henkisyttä laajasti ottaen valintana pidättäytyä tuomitsemasta luottaen, että kaikkien sielu on omalla matkallaan ja oppii, mitä se on täällä oppimassa, ja kaikki ovat oikeutettuja omaan matkaansa. En millään tavalla katso läpi sormien tällaista käyttäytymistä, mutta mitä jos tuomitsemisen sijasta voisit nähdä nämä yksilöt kärsivinä olentoina ja tarjota heille rakkauttasi ja myötätuntoasi? Mitä jos pastori John Watson oli oikeassa sanoessaan: "Ole ystävällinen, sillä jokainen jonka kohtaat, käy kovaa taistelua"? Mitä jos kasvattaisimme kaikki empatialihaksia tuomitsemisen sijasta?
 
Tuomita vai olla tuomitsematta
 
Lapsena minut kasvatettiin tuomitsemaan ihmiset, jotka tekivät pahoja asioita. Metodistikirkko kertoi minulle näiden ihmisten menevän helvettiin. Useimmat perheenjäseneni opettivat minulle, että vain hyvät ihmiset menevät taivaaseen ja minun olisi parasta olla hyvä itsekin, jos halusin päästä taivaaseen.
 
Mutta mitä jos ihmiset jotka tekevät tällaisia valintoja, raiskattiin, pahoinpideltiin tai hylättiin, kun he olivat nuoria? Mitä jos he eivät tiedä, mitä tekevät?
 
Niiden rakastaminen ja hyväksyminen, jotka loukkaavat toisia, ei ole tuon käyttäytymisen katsomista läpi sormien tai sen sietämistä omassa elämässään. Se ei myöskään merkitse, ettei tällaisella käyttäytymisellä ole seuraamuksia. Myötätunto niitä kohtaan, jotka osallistuvat tällaiseen käyttäytymiseen, ei merkitse, että täytyy pysyä naimissa näiden ihmisten kanssa tai päästää heitä edes sosiaalisiin ympyröihinsä. Ei ole ainoastaan oikeutesi laittaa rajat tällaiselle käyttäytymiselle, vaan se on myös välttämätöntä. Mutta rajoja voi olla ilman tuomitsemista. Voit asettaa rajat, jotka suojaavat sinua ja rakkaitasi ilman, että toiset ovat mielestäsi väärässä. Muista, että tuomitseminen on vain taakka tuomitsijalle. Sillä hetkellä kun tuomitset toiset, alennat omaa värähtelyäsi ja poistut rakkausvärähtelystä, mikä on ihmeiden taajuus. Tuomitseminen on kaikkien henkisten periaatteiden äärimmäistä rikkomista. Rakkaus ja tuomitseminen eivät voi olla rinnakkain, mutta rakkaus ja arvostelukyky voivat.
 
Tuomitse naapurisi
 
Byron Katie opettaa ns. työtä tapana tehdä henkistä tutkimusta toisten tuomitsemiseen liittyen. Kuten voi oppia täyttämällä hänen "tuomitse naapurisi" –tehtävän, suurin osa toisten tuomitsemisesta on itse asiassa omien kiellettyjen varjo-osiemme tuomitsemista. Jos osoitat sormella jotain toista, se luultavasti johtuu siitä, että tämä laukaisee jonkin, mistä et pidä itsessäsi. Et luultavasti ole sarjamurhaaja tai raiskaaja, mutta kenties tapat aina luovuutesi tai loukkaat tinkimättömyyttäsi tai raiskaat totuutesi. Kun avaudut myötätunnolle ja anteeksiannolle itseäsi kohtaan, seuraa myötätunto tuomitsemaasi naapuria kohtaan.
 
Haastattelen Byron Katieta tästä prosessista osana bonusmateriaalia tulevaan National Public Television erityislähetykseen "The Fear Cure", joten katsele se helmikuussa 2015 tai lue hänen kirjojaan, jos olet kiinnostunut oppimaan lisää.
 
Tuomitseminen vs. arvostelukyky
 
Mikä siis on tuomitsemisen ja arvostelukyvyn ero? Tuomitseminen sanoo: "Olet paha, joten en rakasta sinua." Arvostelukyky sanoo: "Rakastan sinua ja asetan rajat altistumiselleni sinulle." Tuomitseminen sulkee sydämen. Arvostelukyky antaa sen pysyä täysin avoimena, mutta selkeillä rajoilla suojattuna.
 
Arvostelukyky on äärimmäistä itsestään huolehtimista. Se on tapa luvata itsellesi, että päästät sisäpiiriisi vain niitä, jotka värähtelevät samalla taajuudella kuin sinä. Se on lupaus itsellesi pysyä vain niiden lähellä, jotka kunnioittavat rajojasi, kohtelevat sinua ystävällisesti, päättävät käyttäytyä tinkimättömyyden ohjaamana ja tietävät, miten rakastetaan sinua oma sydän avoimena. Tämä ei merkitse, ettet voi oleskella niiden ihmisten kanssa, jotka käyttäytyvät tavoilla, joista et ehkä pidä. Voit ehdottomasti rakastaa niitä ihmisiä myötätuntoisesti, jotka saattavat tehdä valintoja, joista olet eri mieltä. Luultavasti päädyt enemmän mentorin rooliin näiden ihmisten kanssa, mikä on täysin ok, mutta jos päätät mentoroida jotakuta, tarkista motiivisi.
 
On täysin sopivaa palvella toisia, kunhan olet selkeä motiiveissasi ja se tulee arvokkuuden ja itsensä rakastamisen paikasta. Mutta tämä saattaa olla sinusta vaikeaa aloittaessasi vasta henkistä matkaasi. Nämä yksilöt eivät palvele sinua ydinsisäpiirisi jäseninä, kun olet ainutlaatuisen henkisen polkusi kulkemisen haavoittuvassa alkuvaiheessa. Saatat pitää terveempänä ja lempeämpänä itsellesi pitää vähän etäisyyttä ensin, ainakin kunnes olet kehittynyt riittävästi omassa henkisessä kasvussasi, jotta pystyt olemaan alemman värähtelyn yksilöiden seurassa tarvitsematta alentaa omaa värähtelyäsi.
 
Se on kehitysvaihe
 
Älä huoli, sinun ei tarvitse tehdä tätä ikuisesti. Kun kapasiteettisi kasvaa OLLA RAKKAUTTA, ehkä huomaat, että pystyt olemaan toisten lähellä, jotka eivät ole samassa kohtaa kanssasi henkisessä kasvussa – myös niiden lähellä jotka käyttäytyvät tavoilla, jotka ovat epäharmoniassa oman tinkimättömyytesi kanssa, ilman että heidän läsnäolonsa vaikuttaa sinuun negatiivisesti. Sitten kun pystyt säilyttämään selkeät energiarajat niiden lähellä, jotka toimivat alemmassa värähtelyssä, kykysi ylläpitää oma värähtelysi vakaana toisten seurassa lisääntyy.
 
Tämä ei merkitse, että sinun tarvitsee päästää lähelle niitä, jotka käyttäytyvät haitallisesti. On myös ok rajata tai erottaa ulkopiiriisi ne ihmiset, jotka eivät ole kiinnostuneet siirtymään egoistisen tietoisuuden yli. Ehkä annat itsellesi luvan pysyä vain niiden lähellä, jotka ovat sinun laillasi sitoutuneet henkiseen polkuun. On ok, jos päätät tehdä näin! Kuten Martha Beck sanoi minulle kerran: "Valitse suhteita, jotka vaalivat hiljaisuutta sinussa." Jos ympärilläsi on draamaa, jättäydy pois siitä. Ei kannata pitää elämässä ihmisiä vain siksi, että sinusta tuntuu pahalta etääntyä. Jos olet motivoitunut jäämään suhteeseen, koska säälit jotakuta, sen pitäisi heiluttaa punaista lippua siinä, etteivät motiivisi ole puhtaat. On ok antaa itselleen herkullinen tilaisuus päättää olla vain lähellä niitä, jotka ovat myös sitoutuneita pysymään harmoniassa oman tinkimättömyytensä kanssa, kun he yrittävät antaa sielunsa – ei egonsa – johtaa.
 
Arvostelukyky lisää myötätuntoa
 
Tutkimuksessaan Brene Brown havaitsi, että myötätuntoisimmilla ihmisillä oli korkeimmat rajat. Koska he suojelevat omia rajojaan, he voivat kulkea sydäntään vartioimatta tuntien edelleen turvaa. Jos tunnet, että sydämesi sulkeminen on ainoa tapa pitää toiset loitolla, päädyt harjoittamaan vähemmän myötätuntoa.
 
Kokeile, miltä tuntuu pidättäytyä tuomitsemasta, avata sydämensä ja käyttää arvostelukykyä. Saatat huomata kokevasi sietämätöntä keveyttä. Jos ei muuta, niin olet vapaa tuomitsemisen taakasta ja voit avautua enemmän yhteyteen ja ykseydentunteeseen ympärilläsi olevien kanssa.
 
Rakkautta,
 
Lissa Rankin
 
-----------

Viestiä saa vapaasti välittää edelleen.

Kanavoinneista ja muista kirjoituksista voit saada uutta näkökulmaa, lohtua ja vahvistusta elämäsi tilanteissa. SINÄ olet kuitenkin oman elämäsi ja oman totuutesi paras asiantuntija. Vie kaikki informaatio omien "suodatintesi" läpi ja luota AINA ensisijaisesti omaan sydämeesi ja sisäiseen ohjaukseesi, kun teet valintoja - suuria tai pieniä. Näin pidät oman voimasi ja löydät oman totuutesi.

< PrevNext >