HomeViestejäJudith Orloff23.7.2012 - Miten lakata imemästä toisten negatiivisia tunteita

23.7.2012 - Miten lakata imemästä toisten negatiivisia tunteita

MITEN LAKATAAN IMEMÄSTÄ TOISTEN NEGATIIVISIA TUNTEITA

Kirjoittanut Judith Orloff (www.drjudithorloff.com)
23.7.2012
Energiaa välittäen suomentanut Pirjo Laine
 
Tunnevapaus merkitse sen oppimista, miten pysytään omassa keskuksessaan stressaantuneessa ja tunnelatautuneessa maailmassa. Koska sellaiset tunteet kuin viha, kiukku tai turhautuminen ovat energioita, voit mahdollisesti napata niitä toisilta ihmisiltä tietämättäsi. Jos sinulla on taipumusta olla tunnesieni, on elintärkeää tietää, miten välttää ottamasta itselleen jonkun ihmisen negatiivisia tunteita tai ihmisjoukon vapaasti leijuvia tunteita. Toinen juttu on, että krooninen ahdistus, masennus tai stressi voi tehdä sinut tunnesieneksi kuluttamalla puolustuksesi. Yhtäkkiä sinusta tulee hypervirittynyt toisiin, erityisesti niihin joilla on samanlaista tuskaa. Näin empatia toimii - tähtäämme kuumiin kysymyksiin, jotka on ratkaisematta itsessämme.
 
Energianäkökulmasta katsottuna negatiiviset tunteet voivat olla peräisin useista lähteistä. Se mitä tunnet, voi olla omaasi, se voi olla jonkun toisen tai se voi olla näiden yhdistelmä. Selitän, miten tunnistat eron ja tuet strategisesti positiivisia tunteita, jottet ota niskoillesi negatiivisuutta, mikä ei kuulu sinulle.
 
En ole osannut tehdä tätä aina. Varttuessani tyttöystävät tuskin malttoivat odottaa pääsemistä ostoskeskuksiin ja bileisiin - mitä suurempia sen parempi - mutta minä en jakanut heidän innostustaan. Tunsin aina pakahtuvani ja uupuvani suurissa ihmisjoukoissa, vaikken tiennytkään miksi. "Mikä sinussa on vikana?", ystäväni sanoivat heittäen minulle mitä kummallisimpia katseita. Tiesin vain, että täydet paikat ja minä emme vain sopineet yhteen. Menin niihin tuntien oloni aivan hyväksi, mutta lähdin pois hermostuneena, masentuneena tai jonkin kamalan uuden kivun tai säryn kera. Pahaa aavistamatta olin jättisieni, joka imi ympärillä olevien ihmisten tunteita.
 
Myös asiakkaideni parissa on nähnyt, miten toisten ihmisten tunteiden imeminen voi laukaista paniikkikohtauksia, masennusta, ruoka-, seksi- ja huumeputkia ja joukon fyysisiä oireita, jotka haastavat perinteiset lääketieteen diagnoosit. Sairauden kontrollointi- ja estämiskeskukset raportoivat, että yli kaksi miljoonaa amerikkalaista kärsii kroonisesta väsymyksestä. On todennäköistä, että monet heistä ovat tunnesieniä.
 
Tässä on joitain strategioita tunnevapauteen. Ne auttavat sinua lopettamaan toisten ihmisten tunteiden imemisen.
 
Tunnetoiminta-askelia: miten pysyä keskuksessaan stressaavassa maailmassa
 
Toisten ihmisten negatiivisista tunteista irrottautumiseksi …
 
Kysy ensin itseltäsi: onko tämä tunne minun vai jonkun muun? Se voi olla kumpaakin. Jos sellainen tunne kuin pelko tai viha on sinun, kohtaa lempeästi yksin tai ammattilaisen avulla se, mikä sitä aiheuttaa. Jos ei ole, yritä paikantaa ilmeinen lähde. Jos esimerkiksi olet juuri katsonut komediaa ja kuitenkin elokuvista kotiin tullessasi olet alakuloinen, olet ehkä yhdistynyt vieressäsi istuneiden ihmisten masennukseen - lähietäisyydellä energiakentät limittyvät. Sama pätee ostoskeskuksessa tai konsertissa.
 
Kun on mahdollista, mene etäämmälle oletetusta lähteestä. Mene ainakin kuuden metrin päähän ja katso, tunnetko helpotusta. Älä kallistu siihen suuntaan, ettet halua loukata vieraita. Älä epäröi julkisella paikalla vaihtaa paikkaa, jos tunnet masennusta "tuputettavan" sinulle.
 
Palaa keskukseesi keskittymällä muutama hetki hengitykseesi. Tämä yhdistää sinut ydinolemukseesi. Hengitä negatiivisuutta ulos ja tyyneyttä sisään. Tämä auttaa sinua maadoittumaan ja puhdistaa pelkoa tai muita vaikeita tunteita. Visualisoi negatiivisuus harmaaksi sumuksi, mikä nousee kehostasi, ja toivo kultaiseksi valoksi, jota tulee sisään. Tämä voi tuoda nopeita tuloksia.
 
Negatiiviset tunteet, kuten pelko, majailevat usein tunnekeskuksessasi, solar plexuksessa. Aseta kämmenesi sille, kun jatkat rakastavan lempeyden lähettämistä tuolle alueelle huuhtelemaan stressiä pois. Pitkäaikaisessa masennuksessa tai ahdistuksessa käytä tätä menetelmää päivittäin vahvistamaan tätä keskusta. Se on lohduttavaa ja rakentaa turvallisuuden ja optimismin tunnetta.
 
Suojaa itsesi. Kätevä suojamuoto mitä monet ihmiset käyttävät, myös parantajat joilla on raskaita potilaita, on valkoisen (tai minkä tahansa värin, minkä tunnet antavan voimaa) valovaipan visualisoiminen koko kehosi ympärille. Ajattele sitä kilpenä, mikä pitää ulkona negatiivisuuden tai fyysisen epämukavuuden, mutta sallii positiivisen suodattua läpi.
 
Etsi positiivisia ihmisiä ja tilanteita. Soita ystävälle, joka näkee hyvää toisissa. Vietä aikaa työtoverin kanssa, joka vahvistaa asioiden valoisaa puolta. Kuuntele toiveikkaita ihmisiä. Kuuntele sitä luottamusta, mitä heillä on itseensä ja toisiin. Nauti myös toiveikkaista sanoista, lauluista ja taidemuodoista. Toivo on tarttuvaa ja se nostaa mielialaasi.
 
Jatka näitä strategioita. Sinun ei tarvitse keksiä pyörää joka kerta uudestaan, kun olet tunteellisesti ylikuormitettu. Selviytymisstrategioiden avulla voit saada nopeampaa helpotusta stressaaviin tilanteisiin, tuntea olosi turvallisemmaksi ja herkkyytesi voi kukoistaa.
 
Mukaillen kirjastani "Emotional Freedom: Liberate Yourself from Negative Emotions and Transform Your Life".
 
-----------

Viestiä saa vapaasti välittää edelleen.

Kanavoinneista ja muista kirjoituksista voit saada uutta näkökulmaa, lohtua ja vahvistusta elämäsi tilanteissa. SINÄ olet kuitenkin oman elämäsi ja oman totuutesi paras asiantuntija. Vie kaikki informaatio omien "suodatintesi" läpi ja luota AINA ensisijaisesti omaan sydämeesi ja sisäiseen ohjaukseesi, kun teet valintoja - suuria tai pieniä. Näin pidät oman voimasi ja löydät oman totuutesi.

< PrevNext >