HomeViestejäJudith Orloff9.9.2011 - Anteeksiannon armo: Miksi kosto ei toimi

9.9.2011 - Anteeksiannon armo: Miksi kosto ei toimi

ANTEEKSIANNON ARMO: MIKSI KOSTO EI TOIMI

Kirjoittanut Judith Orloff (www.drjudithorloff.com)
9.9.2011
Energiaa välittäen suomentanut Pirjo Laine
 
Kirjassani "Emotional Freedom" (= tunnevapaus) korostan anteeksiannon merkitystä ja sitä, miksi kosto ei toimi. Anteeksianto on myötätuntoista irtipäästämistä halusta rangaista jotakuta tai itseäsi loukkauksesta. Se on armon tila - ei mitään, minkä voit pakottaa tai teeskennellä. Ei ole mitään oikopolkuja. Erheellisesti jotkut potilaani jotka haluavat olla "henkisiä", ovat ennenaikaisesti yrittäneet antaa anteeksi, silloin kun joku on tunteellisesti puukottanut heitä. Ensin on tunnettava vihaa, ennen kuin voi alkaa antaa anteeksi. Opastan potilaita vähitellen suurisydämisyyteen ja antamaan anteeksi vammat, joita ovat aiheuttaneet toiset tai jotka on itse aiheutettu.
 
Kosto on halua päästä tasoihin, kun joku tekee jotain pahaa sinulle. On luonnollista tuntea vihaa, sanoa: "En aio antaa sen päästä vähällä tästä" - mitä tahansa "tämä" onkin. Kuitenkin kosto saa esiin huonoimman meistä, laittaa samalle tasolle noiden halveksittavien ihmisten kanssa, joita väitämme inhoavamme. Lisäksi tutkimukset ovat osoittaneet, että kosto lisää stressiä ja heikentää terveyttää ja immuniteettia. Varmasti jonkun lyödessä kepillä tulee impulssi iskeä takaisin - se on sotien perusta. Kukoistaaksemme henkilökohtaisesti ja lajina meidän on vastustettava tätä ennustettavaa kostonhimoa ja pyrittävä oikaisemaan vääryydet positiivisemmin. Tämä ei tee meistä helppoa saalista, kieltäydymme vain toimimasta ikävystyttävän tuhoisalla tavalla, mikä on vastakohta rauhan löytämiselle. Kuten kungfutselaiset sanovat: "Kaiva kaksi hautaa, ennen kuin lähdet kostoretkelle."
 
Ehdotan eräänlaista "käännä toinenkin poski" -versiota, kuitenkin tehden edelleen kaikkensa sen säilyttämiseksi, mikä on tärkeää itselle. Silti vaikea osa on katsoa jonkun "pääsevän pälkähästä", silloin kun sille ei voi tehdä mitään. Kyllä, vaimosi lähti joogaohjaajan mukaan. Kyllä, kollegasi huijasi sinua. Tällaisissa tilanteissa saan elämässäni lohtua siitä karmakäsityksestä, että ennemmin tai myöhemmin sen minkä taakseen jättää, löytää edestään. Myös tiedä, että paras kosto on menestyksesi, onnellisuutesi ja voittosi, kun et anna kostonhimoisten ihmisten hallita mielenrauhaasi.
 
Anteeksianto viitaa tekijään, ei tekoon. Ei loukkaukseen, vaan loukkaajan haavoittuneisuuteen. Tämä ei merkitse, että palaat hakkaavan puolison luokse myötätunnosta sitä turmeltunutta ihmistä kohtaan, joka hän on. Tietysti haluat säästää itsesi väärinkohtelulta. Kuitenkin etäältä voit yrittää antaa anteeksi sen tiedostetun tai tiedostamattoman kärsimyksen, mikä motivoi ihmisiä. Halumme muuntaa viha on rauhan palauttamista - hyvinkin vaadittavan "sieluvenytyksen" arvoista.
 
Anteeksiannon kokemisesi kokeile tätä harjoitusta kirjasta "Emotional Freedom".
 
Tunnetoiminta-askel. Ole suurempi kuin viha - harjoita anteeksiantoa nyt.
 
* Tunnista yksi ihminen, jolle olet vihainen. Aloita jostakusta, joka on listassasi alhaalla - älä raivohullusta isästäsi. Silloin voit päästä anteeksiannon makuun nopeasti. Sen jälkeen voit edetä suoriutumaan haastavammista kohteista.
 
* Puhu rehellisesti tunteistasi. Puhu ystäville, terapeutille tai muille tukeville ihmisille, mutta saa viha ulos. Suosittelen myös kirjoittamaan tunteitasi päiväkirjaan negatiivisuuden puhdistamiseksi. Päätä sitten, haluatko nostaa ongelman esiin jonkun kanssa.
 
* Aloita anteeksiantaminen. Pidä ihmistä jolle olet vihainen, selkeästi mielessäsi. Kysy sitten itseltäsi: "Mitkä tunnepuutteet saivat hänet kohtelemaan minua huonosti?" Tätä kohtaan haluat olla myötätuntoinen, tämä on anteeksiantoalue. Älä todellakaan alistu epäreiluun kohteluun, vaan tavoittele myötätuntoa henkilön tunnesokeutta tai kylmää sydäntä kohtaan.
 
Näin anteeksianto voi toimia eri tilanteissa, joissa sinulla on kaikki oikeus olla vihainen. Se muodostaa lempeämmän mielentilan riippumatta siitä, päätätkö kohdata jonkun vai et.
 
* Hyvä ystävä toimii ajattelemattomasti, kun hänellä on huono päivä. Muista, ettei kukaan ole täydellinen. Sinun ehkä kannattaa antaa tapauksen mennä ohi. Jos mainitset siitä, älä tee tästä yhdestä kerrasta suurta numeroa. Anna ystäväsi olla - anna anteeksi lipsahdus.
 
* Työtoveri ottaa ansion ideoistasi. Ota vahinko hallintaan - tarkoittaa se sitten tilanteen mainitsemista työtoverillesi, pomollesi tai henkilöstöhallintoon - äläkä luota hänelle ideoitasi tulevaisuudessa. Yritä kuitenkin antaa työtoverille anteeksi, että hän oli niin ahne, epävarma ja ilkeämielinen ihminen, että hänen oli alennuttava varastamaan sinulta.
 
* Anoppisi on tarvitseva tai vaativa. Pidä puitteet ystävällisenä mutta rajat tiukkana, jotta voit ajan kuluessa saavuttaa miellyttäviä kompromisseja. Mutta ole myös armollinen epävarmuudelle hänen tarvitsevuutensa ja vaativuutensa alla - kenties pelko yksinäisyydestä, ikääntymisestä, perheen ulkopuolelle sulkemisesta, ettei häntä kuulla. Tämä pehmentää reagointiasi häneen.
 
* Kärsimäsi lapsuuden pahoinpitely. Pahoinpitelystä toipumisprosessi vaatii valtavasti myötätuntoa itseäsi kohtaan ja sitä edistää tuki toisilta hyväksikäytetyiltä, perheeltä, ystäviltä tai terapeutilta. Jos kuitenkin tunnet valmiutta työstää anteeksiantoa hyväksikäyttäjää kohtaan, on välttämätöntä nähdä se rikkinäisyys ja kärsimys, mikä sai tuon ihmisen haluamaan niin vakavan vahingon tekemistä. Et puolusta käyttäytymistä tai palaa siihen, vaan tajuat, miten vammainen hän on tunteellisesti. Tämä on suurta myötätunnon venyttämistä, mutta tie vapauteen.
 
Anteeksianto on toimintamallin muutos vihan transformoimiseksi. Se vapauttaa loputtoman koston ansasta, niin että voit kokea enemmän iloa ja yhteyttä. Anteeksianto tekee enemmän sinulle kuin kenellekään muulle, koska se vapauttaa sinut negatiivisuudesta ja antaa sinun siirtyä eteenpäin. Anteeksianto ei ehkä saa vihaa täysin häviämään, mutta se antaa sinulle vapauden tiedostaa, että olet paljon enemmän.
 
-----------

Viestiä saa vapaasti välittää edelleen.

Kanavoinneista ja muista kirjoituksista voit saada uutta näkökulmaa, lohtua ja vahvistusta elämäsi tilanteissa. SINÄ olet kuitenkin oman elämäsi ja oman totuutesi paras asiantuntija. Vie kaikki informaatio omien "suodatintesi" läpi ja luota AINA ensisijaisesti omaan sydämeesi ja sisäiseen ohjaukseesi, kun teet valintoja - suuria tai pieniä. Näin pidät oman voimasi ja löydät oman totuutesi.

Vanhoja viestejä voit lukea mm. näiltä sivuilta: www.adonai.fi/89 , http://luxonia.com/viestit , www.rosedalebooks.fi/foorumi/index.php
Näillä eri tyyppisillä sivuilla näyttää olevan laaja valikoima tekstejäni - en kuitenkaan suosi tai tue näitä sivuja sen enempää kuin muitakaan sivuja.

< PrevNext >