HomeViestejäJudith Orloff13.10.2023 - Miten tuntea empatiaa ottamatta ihmisten stressiä

13.10.2023 - Miten tuntea empatiaa ottamatta ihmisten stressiä

MITEN TUNTEA EMPATIAA OTTAMATTA IHMISTEN STRESSIÄ

Kirjoittanut Judith Orloff (drjudithorloff.com)
13.10.2023
Energiaa välittäen suomentanut Pirjo Laine

Ollaksesi palveluksessa, sinun ei tarvitse antaa 100 % tai enemmän kaikille apua tarvitseville.

Toisinaan on ok, ettei ole käytettävissä. Pysyäksesi keskuksessasi ja rentoutuaksesi, sinun täytyy jättää tämä maailma joksikin aikaa ja hoitaa itseä. Anna itsellesi tuo tauko. Ollessasi palveluksessa, harkitse jokaista tilannetta erikseen. Ota aina huomioon oma energiatasosi ja fyysiset ja tunnepuolen rajoituksesi, kun arvioita, miten paljon sinulla on annettavana. Nämä näkökohdat eivät tee sinusta itsekästä. Ne tekevät sinusta fiksun. Tietysti on tapauksia, jolloin palveluun saattaa liittyä valtavaa uhrautumista, kuten ollessasi huoltaja. Yleisesti ottaen terve antaminen hoivaa kuitenkin myös sinua.

Monet asiakkaani jakavat tämän pelon: ”Mitä jos ihmiset pyytävät enemmän, kuin voin antaa? Tunnen syyllisyyttä sanoessani ”ei”.”

Tässä on viisi strategiaa kirjastani The Genius of Empathy:

1. Anna vähän, älä paljon

Arvosta pienten lahjojen antamisen voimaa: halaus, kukka, tuore salaatti, syntymäpäiväkortti, kolme minuuttia ajastasi koko iltapäivän sijasta. Jotkut ihmiset rajoittavat antamisensa tuntiin päivässä. Kouluta itsesi olemaan korkealaatuinen antaja pienemmissä erissä, silloin kun on mahdollista.

2. Aseta myötätuntoisia, ”syyllisyysvapaita” rajoja

Jos sinusta tuntuu, että sinun ”pitäisi” sanoa ”kyllä” jokaiseen pyyntöön. harjoittele rajojen asettamista. Voit vastata: ”Olen pahoillani, en pysty osallistumaan, mutta arvostan kutsua”, tai ”Kiitos kysymästä, mutta en voi nyt sitoutua enempään”, tai ””Haluaisin auttaa, ja minulla on vain tunti”. Jos tunnet syyllisyyttä rajojen asettamisesta, se on ok, mutta aseta raja silti. Käyttäytymisen muuttaminen ja näytteleminen ”ikään kuin” voi edeltää asennemuutosta. Sinun ei tarvitse olla ”syyllisyysvapaa” asettaaksesi rajoja.

3. Mene ”ei käytettävissä” -moodiin

Ei ole terveellistä/tervettä olla kaikkien ulottuvilla koko ajan. Rauhoittamaan energiasi minuuteiksi, tunneiksi tai pidemmäksi ajaksi, sulje elektroniset laitteesi, älä vastaa puheluihin ja lakkaa ”tekemästä palveluksia” muille. Tämä antaa sinulle tauon vaatimuksista. Voi olla yllättävää oivaltaa, että useimmat ihmiset voivat selviytyä ilman sinua jonkin aikaa.

4. Tunnista, milloin olet saanut tarpeeksesi

Itsesi antamisessa on rajat, joita ei voi muuttaa, koska henkinen tai fyysinen terveytesi riippuu niiden ylläpitämisestä, eikä ole mitään tapaa tehdä enää myönnytyksiä. Yksi ystävä kertoi minulle: ”Erosin aviomiehestäni, koska en koskaan halunnut lapsia ja oivalsin, että hän olisi aina sellainen – todella huomionkipeä/vaativa lapsi.” Tämä oli positiivinen päätös hänen kannaltaan. Joskus itsensä suojeleminen vaati suurta muutosta. Vaikka tilanteen päättäminen voi olla vaikeaa, on viisasta tunnustaa rakastavasti: ”On aika mennä eteenpäin.”

5. Meditoi ja rukoile

Silloin kun et voi tehdä enää mitään jonkun auttamiseksi tai hän kieltäytyy avusta, muista rukoilla hänen hyvinvointinsa puolesta ja parasta lopputulosta hänen ongelmaansa. On parempi pitää tämä rukous yleisellä tasolla. Niissä tapauksissa kun et voi parantaa itseäsi tai muita – etkä pääse eroon tuskasta – muuta tuo ongelma luovaksi uhrilahjaksi/anniksi rakkauden- ja parannuksen voimille. Salli niiden tehdä taikojaan. Annan myös oman mukaelmani Tyyneysrukouksesta, jota myös ehdotan:

Anna minulle tyyneyttä
Hyväksyä ihmiset tai asiat, joita en voi muuttaa
Rohkeutta muuttaa se, minkä voin
Ja viisautta tietää niiden ero.

Jos teet liian kovasti työtä auttaaksesi jotakuta, pidä tauko. Anna tuon ihmisen olla itsensä ottamatta missioksesi tehdä hänestä parempi. Kuten yksi potilas vannoi: ”Lakkaan yrittämästä rakastaa ”punaiset varoitussignaalit” pois muilta.” On aika antaa ja aika täydentyä itse. Terve antaminen on armollista, kärsivällistä ja saa sinut hymyilemään – parantava lahja itsellesi ja muille.

Katkelma kirjasta The Genius of Empathy: Practical Skills to Heal Your Sensitive Self, Your Relationships, and the World (= empatian nero/mestari; käytännön taitoja parantamaan herkkää itseäsi, suhteitasi ja maailmaa).

-----------

Viestiä saa vapaasti välittää eteenpäin - kokonaisuutena ja alkuperä mainittuna, mikä on monien viestintuojien edellytys vapaalle jakelulle.

Kanavoinneista ja muista kirjoituksista voit saada uutta näkökulmaa, lohtua ja vahvistusta elämäsi tilanteissa. SINÄ olet kuitenkin oman elämäsi ja oman totuutesi paras asiantuntija. Vie kaikki informaatio omien "suodatintesi" läpi ja luota AINA ensisijaisesti omaan sydämeesi ja sisäiseen ohjaukseesi, kun teet valintoja - suuria tai pieniä. Näin pidät oman voimasi ja löydät oman totuutesi.

Next >