HomeViestejäLissa Rankin21.12.2015 - Oman kutsumuksensa löytämisen sankarimatka

21.12.2015 - Oman kutsumuksensa löytämisen sankarimatka

OMAN KUTSUMUKSENSA LÖYTÄMISEN SANKARIMATKA
 
Kirjoittanut Lissa Rankin (lissarankin.com)
21.12.2015
Energiaa välittäen suomentanut Pirjo Laine
 
Olemme kaikki sankareita, jokainen meistä. Elämä on kovaa, ja sen eläminen täysillä ja sielunsa ilmaiseminen aidosti vaatii soturin rohkeutta ja jumalattaren pehmeyttä, lempeyttä ja kimmoisaa joustavuutta. Henkisessä oma-apukirjassani joka on puettu muistelmateokseksi "The Anatomy of Calling", käytän mytologi Joseph Campbellin arkkityyppistä sankarimatkaa karttana kutsumukseni löytämiseen ja toteuttamiseen, koska kartta auttaa ryhdyttäessä johonkin pelottavaan ja riskialttiiseen. Tietysti jokaisen kartta on erilainen, mutta on polkuja, joita kaikki sankarit ennen sinua ovat kuluttaneet tasaiseksi kokemuksiensa avulla. Miksi siis et mallintaisi matkaasi Luke Skywalkerin, Äiti Teresan tai Martin Luther King juniorin mukaan?
 
Mikä siis on sankarin matka? Joseph Campbell kuvaa sitä parhaiten ensimmäisessä kirjassaan "A Hero with Thousand Faces" (= sankari jolla on tuhannet kasvot) ja sitten Bill Moyerin kuuluisassa haastattelussa "Myytin voima", joka lähetettiin PBS:llä. Hänen opetuksensa muutettiin Hollywood-kullaksi Christopher Volgerin kirjassa "The Writer's Journey" (= kirjailijan matka), joka käyttää Campbellin työtä opettamaan, miten kirjoitetaan upea näytelmä tai bestseller-romaani. Geroge Lucas antaa Campbellin työlle kunnian innoituksesta Star Warsiin. Luke Skywalker seuraa eeppistä sankarin matkaa klassisesti. Mutta niin teet sinäkin joka kerta, kun sanot "kyllä" kutsumuksellesi.
 
Jotkut meistä tuntevat intohimon vetävän kohti tarkoitustamme, mutta monet muut tekevät matkan helvettiin ja takaisin, ja vasta sitten kun olemme selviytyneet jostain traumaattisesta, oivallamme, että olemme harjoitelleet palvellaksemme toisia, jotka ovat edelleen helvetissä. Joskus havaitsemme olevamme sankareita vasta, kun petymme riittävästi nykyolosuhteidemme toimimattomuuteen. Sitten kun meistä tuntuu tarpeeksi surulliselta, eksyneeltä ja toivottamalta, jollain on tilaisuus tulla esiin syvältä sisältämme – jollain voimakkaammalla ja viisaammalla, mitä olemme koskaan tienneet itsessämme olevan. Meillä kaikilla on tämä sankarikipinä, joka ei koskaan kuole, edes synkimpinä hetkinämme.
 
Kutsun tätä osaa "sisäiseksi luotsivaloksi", joka on sisäinen supersankarisi. Tätä sisäistä kipinää lietsoo painava tunne, että tuolla jossain on seikkailu, elämälläsi on tarkoitus, etsit jotain jota et ehkä vielä ymmärrä, pieni olemassaolosi tällä hyvin suurella planeetalla voi merkitä jotain, elämässä on enemmän kuin tavallinen toimimaton maailma ja maailman pelastamiseen vaaditaan ehkä vain viitta, naamio ja todella makeet saappaat.
 
Oman sankarimatkansa navigoiminen on yksi merkityksellisen, rikkaan, aidon ja täysin terveen elämän kulmakivistä. Mitä siis merkitsee olla sankarimatkalla? Mitä on sen kaari? Minäpä erittelen sen Volgerin tapaan – ei siksi, että olet välttämättä kirjoittamassa näytelmää tai romaania, vaan koska kirjoitat elämää ja sankarina matkalla voi olla hyödyllistä tietää, mitä edessä on.
 
alt
 
 
Tavallinen maailma
 
Useimmat meistä eivät oivalla, miten todella sankarillisia olemme, ennen kuin meidät kutsutaan tekemään jotain, mihin emme olisi koskaan uskoneet kykenevämme, ja kutsutaan pois mukavuusalueeltamme todistamaan oma potentiaalimme. Emme tiedä olevamme sankareita, koska oletamme sankareiden käyvän taisteluja, ylittävän esteitä, pelastavan neitosia ahdingosta ja näyttävän vielä häikäisevältä pelastaessaan maailmaa. Mutta sankarit aloittavat kuin kuka tahansa muu, elävät tavallista elämää Tavallisessa maailmassa, tekevät tavallisia asioitamme, rämpivät elämässä, reagoivat elämän tragedioihin, tuntevat olevansa olosuhteiden uhri ja polkevat paikallaan – kunnes oivallamme, että olemme hukkumassa ja ainoa tapa selviytyä on lakata taistelemasta niin kovasti ja vain luottaa, että meille heitetään pelastusliivit. Koska meille heitetään, muttei ehkä odottamallamme tavalla.
 
Kutsu seikkailuun
 
Juuri silloin kun alat kyseenalaistaa sisäisen supersankarisi ja tunnet houkutusta menettää toivon siitä, että pienellä elämälläsi tässä suuressa maailmassa voisi oikeasti olla maailmaa muuttava vaikutus, luultavasti kuulet puhelimen soivan. Se soi tavallisesti hyvin vaimeasti ensin, kenties niin vaimeasti, että äänettömällä olevan kännykän tapaan se menee sinulta täysin ohi. Mutta kun et vastaa, puhelin soi luultavasti kovempaa. Jokin jumalainen voima laittaa soittoäänen päälle.
 
Kutsun torjuminen
 
Koska sankarit ovat luonnostaan uteliaita, et pysty vastustamaan kilisevään puhelimeen vastaamista. Kuitenkin kuullessasi, mitä sinun on tarkoitus tehdä sankarimatkallasi, meidän muiden tapaan luultavasti vastaat kiivaasti "EI HELVETISSÄ". Se on liian pelottavaa, mitä sinua pyydetään tekemään. Vaarat ovat liian suuria. Mukavuusalueesi ei ole turvattu. Olisi paljon helpompaa pysyä Tavallisessa maailmassa, vaikka se on niin … no, tavallinen. Pelko raunioittaa sinut. On hyvin monia todella, todella hyviä syitä sulkea puhelin ja olla suostumatta kutsuun. Kukaan ei syyttäisi siitä. Olet vain inhimillinen. Sinun on luonnollista kääntää selkäsi jollekin niin pelottavalle. Niinpä kaikkien muiden sankarien tapaan jotka ovat koskaan kulkeneet sankaripolkua, kieltäydyt kutsusta. Näin me sankarit esitämme vaikeasti tavoiteltavaa.
 
Kuitenkin riippumatta siitä, miten paljon teeskentelet, ettet ole käytettävissä tuohon perjantai-illan viime hetken tapaamiseen kohtalon kanssa, niin takaan, että silloin kun se on todellinen kutsumuksesi, tuo soitto vaivaa sinua jatkuvasti. Voit vastustaa kutsua, muttet saa valita kutsumustasi. Kutsumus valitsee sinut.
 
Taianomaisen mentorin tapaaminen
 
Koska on pelottavaa sanoa "kyllä" kutsumuksellesi, taianomainen mentori saapuu, joko sisäinen tai ulkoinen mentori – sellainen joka opastaa sankaria, antaa suojelua ja vakuuttelua ja jakaa viisautta, jonka on tarkoitus auttaa sankaria navigoimaan edessä olevaa matkaa, joka on varmasti haastava. Tämä mentori kannustaa sinua sanomaan "kyllä", antaa sinulle siunausta ja nostaa itseluottamustasi.
 
Kynnyksen ylittäminen
 
Lopulta tämän mentorin avulla joko keräät innon ryhtyä tehtävään ja vastaat puhelimeen hymyillen tai olet niin väsynyt herpaantumattomaan soimiseen, että vastaat huokaisten ja silmiäsi pyörittäen. Sankari jättää tutun maailman ja hyppää tuntemattomaan, mikä on merkki sankarin lopullisesta eroamisesta Tavallisesta maailmasta ja valmiudesta käydä läpi metamorfoosi. Tapahtuu usein jonkinlainen repeäminen, hajoaminen, kun sankari siirtyy toukasta "solujätteeksi" koteloon.
 
Sillä hetkellä kun sanot "kyllä" kutsumuksellesi ja ylität kynnyksen Tavallisesta maailmasta Erityismaailmaan, elämästä tulee usein hyvin mielenkiintoista ja synkronismia tapahtuu vahvistamaan, että teit oikean päätöksen.
 
Koettelemusten tie (testit, viholliset ja liittolaiset)
 
Koska taianomaisia asioita alkaa tapahtua, kun sanot "kyllä" kutsumuksellesi, tunnet ehkä houkutusta ajatella, että koko matka on helppo. Erityismaailmaan astumisesi kuherruskuukausi on vain yksi vaihe. Se on melkein kuin palkkio rohkeudesta hyväksyä kutsu. Tämä sankarimatka on vihkimys, mikä merkitsee, ettei se ole aina ruusuilla tanssimista. Silloin oivallat olevasi koettelemusten tiellä. Se koostuu sarjasta testejä ja esteitä, jotka sankarin on voitettava, ja matkan varrella hän kohtaa liittolaisia ja vihollisia ja alkaa opetella sääntöjä maailmassa, joka on täysin poikkeava Tavallisesta maailmasta.
 
Tämä voi olla haastavaa aikaa. Kun huomaat kamppailevasi, jotta pääsisit esteitä täynnä olevan metsän läpi, voi olla hyvin vaikeaa sanoa, testataanko vain sitoutumistasi, kuten jokaiselle sankarille käy, vai oletko poikennut kurssista. Esteet voivat olla osa kasvuprosessia, sisäisen sankarin kehittämistä – välttämätön osa sankarimatkaa – mutta ne voivat olla myös merkkejä, että olet tehnyt väärän käännöksen.
 
Miten tiedät eron? Kirjani "The Anatomy of a Calling" on täynnä "sankarin tienviittoja" ja "sankarin harjoituksia" auttamaan matkan jokaista vaihetta. (Voit katsoa trailerin täältä.)
 
Sisimmän luolan lähestyminen
 
Kun koettelemusten tie tulee intensiivisemmäksi, sankari tulee vaarallisen paikan eteen – vihollisen päämaja tai uuden maailman pimeä luola tai pelottava sisäinen paikka – jossa on tapahduttava tilinteko osana sielun pimeää yötä.
 
Ordaali/koettelemus
 
Seuraa tavallisesti koettelemus, taistelu kuolemaan saakka pimeyden voimia vastaan, jolloin sankarilla on riskinä menettää kaikki. Koettelemuksesta selviytyminen on kulkulupa, vihkimys uuteen maailmaan, josta sankari valmistuu viisaampaan ja valaistuneempaan olotilaan. Koettelemuksen aikana tapahtuu kuolema ja uudestisyntymä. Kuten entinen Cat Stevens – Yusuf Islam – laulaa: "Ollaksesi, mitä sinun täytyy olla, sinun täytyy luopua siitä, mitä olet."
 
Palkinto/graalinmalja
 
Koettelemuksesta selvittyään sankari palkitaan. Graalinmalja löytyy. Ansaitaan elämää muuttavaa viisautta. Voitetaan eliksiiriä, joka palvelee haavoittuneen kulttuurin balsamina, mutta sankari ei ole vielä selvillä vesillä.
 
Tie takaisin
 
Kun sankari löytää graalinmaljan, joka lupaa muuttaa Tavallisen maailman uuteen autuuteen, on houkuttelevaa pitää tuota tietoa rakkaana, suojella sitä ja sulkea se sydämeen, missä kukaan ei voi uhata sitä tai haastaa sitä tai ottaa sitä pois, mutta sankarit eivät tee niin. Sankarit löytävät aina rohkeuden tuoda graalinmaljan takaisin kotiin Tavalliseen maailmaan, jotta muutkin voivat hyötyä siitä.
 
Henkiinherääminen
 
Ennen kuin graali tulee kotiin, sankari käy läpi loppukokeen, viimeisen ojan, jolla pelon ja pimeyden voimat yrittävät estää sankaria tuomasta kovalla työllä voitetun palkkion Tavalliseen maailmaan, jottei siitä voi tulla luvattu maa. Tämä koettelemus melkein lannistaa sankarin – taas. Uusi kuoleman lähikokemus on seurauksena. Mutta taas kerran – puh! – sankari herää henkiin.
 
Henkiinherääminen tapahtuu, kun sankari jättää Erityismaailman ja palaa takaisin Tavalliseen maailmaan. Ilman tätä Tavallisen maailman ihmisten todistamaa kuolemaa ja uudestisyntymää, niillä jotka sankari jätti taakseen, saattaa olla vaikeuksia tunnistaa, että Matti Meikäläinen joka oli ennen kuin yksi heistä, on nyt transformoitunut perhoseksi. Koska tämä henkiinherääminen usein nähdään, Tavallisen maailman ihmiset heräävät ja oivaltavat, että sankarilla on arvokas lahja tuotavana kotiin – jotain joka voisi muuttaa kaikki kotona perhoseksi.
 
Paluu graalinmaljan kanssa
 
Silloin sankari voi lopultakin tuoda graalin kotiin lopullisesti. Dorothy palaa Kansasiin kera tiedon, ettei ole kodin vertaista paikkaa. Luke Skywalker oppii liittoutumaan Voiman kanssa. Nelson Mandelasta tulee presidentti ja hän purkaa apartheidin, mikä tuo kaaosta siihen rauhaan, jonka hän löysi vankilassa ollessaan. Sitten kun löydät graalinmaljan, näet valon ja voit käyttää sitä toisten valaisemiseen.
 
Sankarittaren matka
 
Joseph Campbellin sankarin matka on linjassa hallitsevan maskuliinitoimintamallin kanssa, mutta syvyyspsykologi Anne Davin tekee siitä sankarittaren matkan. Anne kuvaa sankarittaren matkaa sarjana vaiheita, joiden läpi nainen kulkee tuoden jumaluutensa niihin yllätyksiin, pettymyksiin ja repeämiin, joita elämä voi tuoda – matkaa joka tapahtuu viidessä vaiheessa. Anne kuvaa sankarin ja sankarittaren välisiä eroja seuraavasti:
 
"Vaikka modernin ajan sankari on jykevä individualisti, sankaritar on riippuvainen toisista selviytymisessään. Sankari näkee ihmiset ja jumalan erillisinä; sankarittarella hengen ja aineen välillä ei ole erillisyyttä – kaikki on yhtä. Sankari uhraa itsensä; sankaritar ottaa vastaan muilta. Sankari selviytyy kaiken todennäköisyyden vastaisesti; sankaritar kuolee kaiken tapahtuvan täydellisyyteen ja pääsee sopimukseen sen kanssa, mitä on, pakottamatta omaa tahtoaan. Sankari hallitsee; sankaritar antautuu. Sankari kilpailee; sankaritar tekee yhteistyötä. Sankari nauttii rellestäen voitostaan, täynnä ylpeyttä; sankaritar pitää nöyryyttään jalokivikruununa. Sankari ei koskaan kyseenalaista arvoaan tai suuntaansa; sankaritar elää avoimena kysymyksenä. Sankari taistelee kuolemaa vastaan ja elää jatkuvassa "taistele tai pakene" –tilassa; sankaritar kuolee auliisti olemisen hiljaiseen pisteeseen. Sankari kysyy: "Mitä voin saada itselleni?"; sankaritar kysyy: "Miten voin palvella unelmaa?"
 
Vaihe 1 – tavallinen nainen
 
Nainen on tavallinen nainen, joka elää tavallista elämää. Hän ei oivalla, että hän kohtaa pian kokemuksen, joka luo kaaosta ja syvää sisäistä muutosta – jonka hänen sielunsa on kenties keksinyt edesauttamaan hänen kehittymistään jumalaisena feminiinisyyden kipinänä.
 
Vaihe 2 – repeämä
 
Toinen vaihe on "repeämä", jossa sankaritar kokee jonkin aktivoivan tapahtuman – avioero, rakkaan menettäminen, syöpä, irtisanominen töistä, väkivallan uhriksi joutuminen – joka luo havainnon menetyksestä tai pettymyksestä. Tämä repeämä saa hänet putoamaan suohon, mitä voi melkein kuvata "herkulliseksi suruksi". Repeämän aikana hän kieltäytyy olemasta uhri ja ottaa tragedian vastaan sujuvasti ja aistillisesti antautuen.
 
Vaihe 3 – läpinäkyvyys
 
Kolmannessa, läpinäkyvyysvaiheessa, sankaritar käyttää läpinäkyvyyden toimintaa ja voimaa ilmentääkseen eheyttään joka hetki. Hän ottaa rohkeasti vastaan feminiini-itsensä monet kasvot, myös ne jotka kulttuuri saattaa tuomita vastenmieliseksi tai pelottavaksi.
 
Vaihe 4 – vastaanottaminen
 
Neljännessä vaiheessa on kyse vastaanottamisesta, jonka aikana sankaritar pysyy avoimena, paljaana ja haavoittuvana vastaanottaessaan rauhoittavaa tukea ja apua toisilta, jotka hoitavat häntä. Hän tunnistaa tämän oleelliseksi ja sallii myötätuntoisesti itseään hoivattavan kriisin läpi.
 
Vaihe 5 – toiminta
 
Tämä rakkaus ja tuki jota hän saa neljännessä vaiheessa, johtaa viidenteen, toimintavaiheeseen, jonka aikana hän kokee syvällisen tunnepuolen ja henkisen palautumisen, joka energisoi uusia asenteita, perspektiivejä ja uutta toimintaa hänen elämässään.
 
Kutsumuksen anatomia
 
Uudessa kirjassani "The Anatomy of a Calling" kerron tarinan koko sankarin/sankarittaren matkastani, sydäntä särkevästä repeämästä aina graalinmaljaan ja inspiroituneeseen toimintaan saakka, joka syntyi kokemastani kuolemasta ja uudestisyntymästä. Mutta vaikka tämä kirja on minusta ja minun tarinani, se on oikeasti sinusta ja sinun tarinasi. Minun "täydellinen myrskyni" oli repeämä, joka käynnisti matkani. Läpinäkyvyys jota ilmaisin bloggaamalla, kirjoittamalla kirjoja ja puhumalla, avasi minut vastaanottamaan rakkautta ja tukea niiltä, jotka osasivat opastaa minua, mikä salli minun ryhtyä toimeen sieluani ravitsevalla tavalla. Sekä oleminen että tekeminen ovat olleet välttämättömiä, kun navigoin matkaani, ja koska olin valmis antamaan itseni palaa elämäni tuhkaksi, sisälläni on jotenkin armollisesti noussut feenix-lintu ja synnyn jatkuvasti aina vain taianomaisempaan, elävöityneempään ja sielukkaampaan elämään. Tämä ei merkitse, että kaikki on helppoa minulle. Se merkitsee vain, että pystyn lisääntyvässä määrin kohtaamaan voitot ja tragediat hiljaisuuden ytimestä – ei jonkinlaisena henkisenä ohikulkutienä, vaan täysin elävöityneenä kokemuksena kaikista elämän iloista ja suruista, jotka ovat täynnä yhtä lailla iloa ja vastustamattomuutta.
 
Se on jatkuva matka, ei määränpää johon lopulta saapuu – nöyräksi tekevä oivallus, että matka on sitoutuminen elämässä prosessiin, joka ei koskaan lopu. Vaikkei ole ollut helppoa, olen hyvin kiitollinen kaikesta, mitä olen kokenut. Vaikka olisin tiennyt silloin, kun hyväksyin kutsun koettelemusten tielle, mitä kohtaisin edessäni, tekisin kaiken uudestaan. Graalinmalja jonka olen saanut sydämeeni, on korvaamattoman tyydyttävä, ja haluan sinunkin tuntevan sen.
 
Tukea matkallesi
 
Jos olet omalla sankari/sankaritarmatkallasi … (tietoa kursseista)
 
Siunausta matkallesi
 
Tiedän pitkän ja mutkikkaan matkan jälkeen, että olemme täällä rakastaaksemme ja tullaksemme rakastetuksi, avataksemme sydämemme kokonaan ja antaaksemme rakkausimpulssin synnyttää vallankumouksen, joka auttaa meitä muistamaan, miksi olemme oikeasti täällä. Jokainen meistä osallistuu tähän rakkausvallankumoukseen omalla ainutlaatuisella tavallaan, kun navigoimme omaa sankarimatkaamme. Kun matkaamme yhdessä, heräämme totuuteen siitä, mikä on totta ja miksi sielumme päätti inkarnoitua tänä erityisaikana Maaplaneetalle. Olet täällä, jotta voimme luoda yhdessä kauniimman maailman, pieni ihme kerrallaan.
 
Jos sinulla soi puhelin, luota sydämeesi, jos se kehottaa sinua vastaamaan. Ohjeesi odottavat. Se aika on nyt. Siunausta matkallesi.
 
Rakkaudella ja luottaen prosessiisi,
 
Lissa Rankin
  -----------

Viestiä saa vapaasti välittää edelleen.

Kanavoinneista ja muista kirjoituksista voit saada uutta näkökulmaa, lohtua ja vahvistusta elämäsi tilanteissa. SINÄ olet kuitenkin oman elämäsi ja oman totuutesi paras asiantuntija. Vie kaikki informaatio omien "suodatintesi" läpi ja luota AINA ensisijaisesti omaan sydämeesi ja sisäiseen ohjaukseesi, kun teet valintoja - suuria tai pieniä. Näin pidät oman voimasi ja löydät oman totuutesi.  

< PrevNext >