HomeViestejäMuita kirjoittajia17.11.2015 - Carey Wedler - Dalai Lama kehotti maailmaa lopettamaan rukoilemisen Pariisin puolesta

17.11.2015 - Carey Wedler - Dalai Lama kehotti maailmaa lopettamaan rukoilemisen Pariisin puolesta

DALAI LAMA KEHOTTI MAAILMAA LOPETTAMAAN RUKOILEMISEN PARIISIN PUOLESTA
 
Kirjoittanut Carey Wedler (theantimedia.org)
17.11.2015
Energiaa välittäen suomentanut Pirjo Laine
 
Länsimaissa Dalai Lama tunnetaan parhaiten tietoisuuden, itsensä kehittämisen ja sisäisen rauhan edistämisestä. Vaikka hän on suorasukainen vapausaktivisti kotimaassaan Tiibetissä, hän puhuu harvoin maailmanpolitiikan asioista. Kuitenkin Pariisin terroristi-iskujen vanavedessä, tämä buddhalaisjohtaja antoi neuvokkaan ja tärkeän perspektiivin maailman tilasta ja se ulottui henkisiin uskomuksiin, jotka ovat juurtuneet rauhaan ja ihmiskuntaan.
 
Kun häneltä kysyttiin perjantain terroristi-iskuista saksalaisen Deutsche Wellen televisiokasvon haastattelussa, Dalai Lama vähätteli jumalolentoihin vetoamisen voimaa. "Emme voi ratkaista tätä ongelmaa vain rukouksilla", hän sanoi, mahdollisesti viitaten maailmanlaajuiseen kutsuun #PrayForParis. "Olen buddhalainen ja uskon rukoilemiseen, mutta ihmiset ovat aikaansaaneet tämän ongelman ja nyt pyydämme Jumalaa ratkaisemaan sitä. Se on epäloogista. Jumala sanoisi, että ratkaiskaa itse, koska tehän sen loittekin."
 
Huomauttaen, että ihmiset haluavat elää rauhallista elämää, hän sivuutti perjantain terroristi-iskut "lyhytnäköisinä" vihjaten, että tämä ajattelutapa edistää monia itsemurhapommi-iskuja. Vaikkei Dalai Lama ei analysoinut sen enempää viime viikon iskujen syitä, hän tunnusti kroonisen aggressiivisuusongelman ympäri maailmaa.
 
"1900-luku oli väkivaltainen ja yli 200 miljoonaa ihmistä kuoli sotien ja muiden konfliktien vuoksi. Näemme nyt edellisen vuosisadan verenvuodatuksen leviävän tälle vuosisadalle", hän sanoi. Yksi estimaatti antaa ymmärtää, että hänen lukumääränsä on alhainen ja että hallitukset tappoivat yli 250 miljoonaa omia kansalaisiaan viime vuosisadalla.
 
Kun haastattelija vihjasi, että hänen rauhan, rakkauden ja myötätunnon asenteensa ovat kaikuneet kuuroille korville ympäri maailmaa, Dalai Lama kieltäytyi puntaroimasta pessimististä näkemystä. "Olen eri mieltä. Luulen, että vain pieni prosenttiosuus ihmisistä allekirjoittaa väkivaltapuheet", hän sanoi. "Olemme ihmisiä eikä ole mitään perustetta tai oikeutusta tappaa toisia. Jos pidät toisia veljinä ja sisarina ja kunnioitat heidän oikeuksiaan, väkivallalle ei ole sijaa."
 
Sen sijaan että vatvoi väkivaltaan yllyttäjien pientä vähemmistöä, Dalai Lama keskittyi ratkaisuihin. "Jos korostamme enemmän väkivallattomuutta ja harmoniaa, voimme ennustaa uutta alkua", hän sanoi. Hän varoitti myös siitä, jos epäonnistutaan toimimaan tätä ihannetta kohti: "Ellemme yritä vakavasti saavuttaa rauhaa, näemme sen saman sekasorron toistuvan, jota ihmiskunta koki 1900-luvulla."
 
Tämä Tiibetin kansalainen pakotettiin pakenemaan kotimaastaan vuoden 1959 kansannousussa Kiinan hallitusta vastaan, joka tunkeutui tuolle alueelle 1950. Hän asuu edelleen maanpaossa Intiassa, mutta hän on pitkään ollut konfliktien rauhanomaisen ratkaisemisen puolestapuhuja – jopa kiinalaiset auktoriteetit ovat yrittäneet korvata hänet "kommunistien hyväksymällä vaihtoehdolla". Keskusteltaessa Tiibetin ja Kiinan välisestä konfliktista, hän säilytti oman näkemyksensä, että "elämme 2000-lukua ja kaikki konfliktit on ratkaistava keskustelulla, ei väkivalloin".
 
Omien sanojensa mukaan eläen hän ilmaisi, että jos tiibetiläiset päättävät, etteivät he enää halua häntä johtajaksi, hän astuu sivuun. "Vuonna 2011 ilmoitin virallisesti, että on tiibetiläisten asia, halusivatko he pitää Dalai Lama instituution", hän sanoi. "Jos kansa ajattelee, ettei tämä instituutio ole enää oleellinen, se pitäisi lakkauttaa. En ole enää mukana poliittisissa asioissa. Olen huolissani vain Tiibetin hyvinvoinnista."


Vaikka hän on etäällä politiikasta, hän korosti jatkuvasti rauhan merkitystä ihmiskunnan selviytymiselle:


"Tarvitsemme systemaattista lähestymistapaa humanististen arvojen – ykseyden ja harmonian – tukemiseen. Jos alamme tehdä niin nyt, on toivoa, että tästä vuosisadasta tulee erilainen kuin edellinen. Se on kaikkien etu. Tehdäänpä siis työtä rauhan puolesta perheessämme ja yhteiskunnassamme eikä odoteta apua Jumalalta, Buddhalta tai hallituksilta."
 
Hän myötäili myös kattavaa mielipidettä, joka maailman täytyy epäilemättä kuulla, ja sanoi: "Ongelmat joita kohtaamme tänä päivänä, ovat tulosta pinnallisista eroavuuksista uskonnoissa ja kansallisuuksissa. Olemme yhtä kansaa."
 
-----------

Viestiä saa vapaasti välittää edelleen.

Kanavoinneista ja muista kirjoituksista voit saada uutta näkökulmaa, lohtua ja vahvistusta elämäsi tilanteissa. SINÄ olet kuitenkin oman elämäsi ja oman totuutesi paras asiantuntija. Vie kaikki informaatio omien "suodatintesi" läpi ja luota AINA ensisijaisesti omaan sydämeesi ja sisäiseen ohjaukseesi, kun teet valintoja - suuria tai pieniä. Näin pidät oman voimasi ja löydät oman totuutesi.  

< PrevNext >