HomeViestejäMuita kirjoittajia3.6.2015 - Anisha Tyagi - 10 merkkiä että olet luultavasti ambivertti

3.6.2015 - Anisha Tyagi - 10 merkkiä että olet luultavasti ambivertti

10 MERKKIÄ ETTÄ OLET LUULTAVASTI AMBIVERTTI
 
Kirjoittanut Anisha Tyagi (www.in5D.com)
3.6.2015
Energiaa välittäen suomentanut Pirjo Laine
 
Jos samaistut introvertiksi tai ekstrovertiksi, internet on nykyään upea paikka vahvistaa itsetuntoasi, löytää samanlaisten yksilöjen yhteisö ja juhlia niitä persoonallisuuspiirteitä, jotka vaikuttavat voimakkaasti sosiaaliseen elämääsi. Mutta entä ihmiset, jotka eivät pysty asettumaan kumpaankaan kategoriaan, jotka psykologi Carl Jung teki suosituiksi?
 
Jos et ole oppikirjaesimerkki introvertista tai ekstrovertista, älä huoli – saatat olla ambivertti!
 
Sen tietäminen mihin osut sisäänpäinkääntyneisyyden ja ulospäinsuuntautuneisuuden asteikolla ei ole tyhjänpäiväinen fakta, minkä voit tuoda esiin päivällisellä, jos siltä tuntuu. Tietoisuus siitä, missä ympäristössä kukoistat, voi auttaa sinua parantamaan suhteitasi toisiin, valitsemaan tyydyttävän uran ja etsimään oikeaa elämänkumppania.
 
1. Ystäviesi on vaikea luokitella sinut introvertiksi tai ekstrovertiksi.
 
Tämä on luultavasti yksi parhaista merkeistä, että saatat olla ambivertti. Usein voimme manipuloida omia ajatuksiamme ja saada itsemme uskomaan, että meillä on haluttuja persoonallisuuspiirteitä. Ystäväsi saattavat tuntea sinut paremmin, kuin tunnet itsesi, erityisesti kun tullaan sen määrittelemiseen, miten sinulla on tapana käyttäytyä sosiaalisesti. Jos he ovat hämillään, voit hyvinkin olla ambivertti.
 
2. Energiasi ei lopu ollessasi yksin etkä tunne uupuvasi paljon sosiaalisen toiminnan jälkeen (tai kenties kumpikin vie voimiasi tasavertaisesti).
 
Yksi suosituimmista tavoista määritellä introvertit ja eksrovertit on se seikka, että introvertit voivat olla sosiaalisia, mutta se vie heiltä voimat, kun taas ekstrovertit tuntevat energiansa tyhjentyvän vietettyään liikaa aikaa yksin. Persoonallisuuspsykologi Brian Little selittää, että ambivertissa on paras puoli kummastakin maailmasta.
 
Little sanoo, että verrattuna introvertteihin ja ekstrovertteihin "ambivertit ovat tuolla mukavalla alueella, tuossa parhaassa kohdassa, missä he pystyvät käyttäytymään valeintroverttina tai vale-ekstroverttina maksamatta siitä hermostollaan hintaa."
 
Jos sinusta tuntuu, ettei siinä ole paljon energiaeroa, puhutko ihmisille cocktail-kutsuilla vai luetko kirjaa sängyssä, voit olla ambivertti.
 
3. Olet tavallisesti tyytyväinen viikonloppusuunnitelmiisi.
 
On sinut sitten kutsuttu suureen juhlaan tai olet päättänyt syödä kotona ja katsoa elokuvia hyvän ystävän kanssa, olet tyytyväinen ja jopa onnellinen. Tämä voi liittyä siihen, että olet yleisesti ottaen onnellinen ihminen tai kehosi tekee sinulle paljon helpommaksi tuntea niin. Introverttina tai ekstrovettina oleminen merkitsee muutakin, että on sosiaalinen tai epäsosiaalinen – se vaikuttaa myös siihen, miten ulkoiset ärsykkeet kiihdyttävät sinua (tai ärsytyskynnykseesi).
 
Lapsitutkimuksessa kehityspsykologi Jerome Kagen teki valaisevan kokeen, mikä vahvistaa, että introverteilla on matala ärsytyskynnys eli pieninkin ärsytys vaikuttaa heihin ja näin he etsivät usein rauhallisia ja hiljaisia paikkoja, kun taas ekstroverteilla on korkea ärsytyskynnys, joten heillä stimuloituminen vaatii paljon ylimääräistä kaaosta. Toisin kuin introverteilla ja ekstroverteilla, ambiverteilla ei ole kovin korkea tai matala ärsytyskynnys, mikä sallii heidän tuntea olonsa mukavaksi melkein kaikissa ympäristöissä, tässä tapauksessa missä tahansa viikonloppusuunnitelmassa.
 
4. Keskusteluissa tiedät, milloin pysyä hiljaa ja milloin puhua, ja teet kumpaakin suhteellisen helposti.
 
Introvertit ehkä tietävät, milloin puhua, koska he ovat superherkkiä sosiaalisissa tilanteissa, mutta he eivät ehkä halua puhua suuressa ihmisryhmässä. Toisaalta ekstrovertti ei ehkä oivalla, milloin lakata puhumasta. Ambivertit ovat siinä keskellä, joten he ovat intuitiivisempia kun ekstrovertit sen tietämisessä, milloin heidän panostaan tarvitaan, ja pysyvät sosiaalisissa tilanteissa hiljaa vähemmän todennäköisesti kuin introvertit. Taas selkeyden vuoksi, introvertitkin voivat puhua ja ekstrovertit olla hiljaa, mutta heille ei ole molemmat tilanteet yhtä vaivattomia kuin ambiverteille.
 
Jos huomaat, että oikean päätöksen tekeminen sosiaalisissa tilanteissa on suhteellisesti helpompaa sinulle kuin introvertti- ja ekstroverttiystävillesi, voit olla ambivertti.
 
5. Tunteesi ovat vakaat konsertissa, joogatunnilla ja kaikessa sillä välillä.
 
Introvertit huomaavat olevansa tunteiltaan vakaampia hiljaisemmissa paikoissa, kun taas ekstrovertit kukoistavat yleensä kovaäänisemmissä ja eloisammissa paikoissa. Introvertin on vaikeaa pysyä tunteiltaan vakaana äänekkäässä ympäristössä, kun taas ekstrovertin tunteet ovat epävakaat hiljaisissa paikoissa. Ambiverteilla on etu useimmissa tilanteissa, koska he ovat hyvin sopeutuvia, mikä tekee heistä tunteiltaan vakaita laajemmassa kokemuskirjossa – konsertin korvia huumaavasta musiikista joogasession hiljaiseen autuuteen.
 
6. Et samaistu täysiin artikkeleihin introverteista ja ekstroverteista.
 
Tämä on luultavasti ensimmäinen merkki, ettet ole introvertti tai ekstrovertti, mutta se ei ole ehdottomasti idioottivarma. Jotkut ihmiset jotka ovat kallellaan toiseen luonteenlaatuun, eivät välttämättä samaistu sen jokaiseen kohtaan, mutta jos tunnet olevasi keskellä, ehkä oletkin. Et ehkä myöskään pysty samaistumaan täysin niihin ystäviin, jotka kutsuvat itsevarmasti itseään introvertiksi tai ekstrovertiksi.
 
7. Et pysty myötäelämään niiden ihmisten kanssa, jotka eivät voi olla loppuun saakka äänekkäissä sosiaalisissa tilanteissa tai joiden ei ole mukava olla yksin.
 
Luultavasti ymmärrät tällaisia ihmisiä ja tunnistat, että heillä on mahdollisesti vaikeuksia näissä tilanteissa. Mutta siihen se sitten jää. Koska pystyt olemaan kummassakin tilanteessa kamppailematta, et täysin ymmärrä, millaista olisi haluta saada aikaa yksin tai ihmisten seurassa.
 
8. Tapaat enemmän ihmisiä, jotka ovat kaltaisiasi.
 
Tämä saattaa liittyä siihen, että valitsemme ystäviä, joihin samaistumme, mutta se voi liittyä myös jotenkin siihen, että ambiverttien määrä väestössä on korkeampi. Itsensä introvertiksi kuvaavien lukumäärä on pienin, ekstroverttien vähän suurempi ja ambiverttien lukumäärä ylittää kummankin. Monet ihmiset reagoivat ambiverttikuvaukseen sanomalla: "Hetkinen, eivätkö kaikki ihmiset ole tällaisia?" Ei, kaikki ihmiset eivät ole ambivertteja, mutta yleisesti ottaen useimmat ihmiset ovat.
 
9. Olet ujo tai rauhallinen ja näin introvertti- tai ekstroverttistatuksestasi erehdytään.
 
Ujous ja rauhallisuus ovat persoonallisuuspiirteitä, jotka ovat eri asia kuin sisäänpäinkääntyneisyys tai ulospäinsuuntautuneisuus. Koska kumpikin ominaisuus kuitenkin vaikuttaa ihmisen sosiaaliseen elämään samalla tavalla, niiden olemassaolo voi vaikuttaa toiselta ominaisuudelta. Toisin sanoen, voit olla ujo ambivertti, mutta vannot olevasi introvertti, tai voit olla rauhallinen ambivertti ja tunnet itsesi enemmän ekstrovertiksi.
 
Myös psykologiset arviointimenetelmät, kuten MBTI (Myers-Briggsin tyyppi-indikaattori) saattavat sijoittaa sinut joko introvertiksi tai ekstrovertiksi, mutta todellinen syy tuohon sijoitukseesi on ujous tai rauhallisuus. Jos olet ujo, epävarmuus tai huoli negatiivisesta kritiikistä estää sinua olemasta niin sosiaalinen, kuin haluaisit olla, mikä on eri asia kuin introvertti, jolle mahdollisuus suurempaan sosiaalisuuteen voi näyttää houkuttelevalta. Mutta todellisuudessa sosiaalisuus silloin, kun hänen ei tarvitse olla sitä, ei tuota hänelle tyydytystä tai se saa olon tuntumaan huonommalta.
 
10. Tällä hetkellä sinusta tuntuu siltä, kuin minusta tuntui katsottuani ensimmäisen jakson ohjelmasta "The Mindy Project".
 
Et ehkä ole koskaan tuntenut tyhjyyttä sielussasi, kun et ole koskaan lukenut artikkelia persoonallisuuspiirteestäsi, ja luettuasi tämän artikkelin olet oivaltanut tuon tyhjyyden. Aivan kuten en itse ollut oivaltanut, miten (epästereotyyppisen) intialais-amerikkalaisen television ja hahmojen puute oli vaikuttanut minuun, kunnes katselin "The Mindy Projectin" ja tunsin uskomatonta ylpeyttä Mindy Kalingista, melkein kuin intialaisuus olisi tehdyt meistä sisaruksia. Jos tunnet vihdoin samanlaista kiitollisuutta, että olet edustustettuna internetissä, onneksi olkoon, olet ambivertti! (Ja olemme pahoillamme, että siihen meni näin kauan.)
 
Miten siis pärjäsit? Samaistuitko kaikkiin 10 merkkiin?
 
Olet luultavasti ambivertti!
 
Mutta pidä mielessä, että ihmiset eivät ole 100%:sti mitään. Psykologit ovat tehneet tämän introvertti-ekstrovertti-jaon, mutta ei ole selvää rajaa introverttien ja ambiverttien ja ekstroverttien ja ambiverttien välillä. Jotkut ihmiset voivat erottaa itsensä, koska he ovat riittävän lähellä ääripäitä. Voit olla ambivertti tai vain hieman sisäänpäinkääntynyt tai ulospäinsuuntautunut. Voit olla ujo ekstrovertti tai rauhallinen ambivertti, ujo ambivertti tai rauhallinen introvertti.
 
Lopullinen anti? Yritä olla itsetietoisempi ja tarkkaile, mitkä kokemukset tekevät sinusta onnellisen ja mitä kokemuksia ilman olisit onnellisempi. Testien tekeminen ja artikkelien lukeminen persoonallisuuspiirteidesi määrittelemiseksi auttaa ehdottomasti, mutta ne eivät ole lopullinen ja kiistämätön arvio persoonallisuudestasi. Vain sinä voit todella selvittää, missä ja milloin olet tyytyväisin.
  -----------

Viestiä saa vapaasti välittää edelleen.

Kanavoinneista ja muista kirjoituksista voit saada uutta näkökulmaa, lohtua ja vahvistusta elämäsi tilanteissa. SINÄ olet kuitenkin oman elämäsi ja oman totuutesi paras asiantuntija. Vie kaikki informaatio omien "suodatintesi" läpi ja luota AINA ensisijaisesti omaan sydämeesi ja sisäiseen ohjaukseesi, kun teet valintoja - suuria tai pieniä. Näin pidät oman voimasi ja löydät oman totuutesi.  

< PrevNext >