HomeViestejäPepper Lewis21.12.2020 - Joustava vs. kiinteä - kasvun ajattelutapa ja sinä

21.12.2020 - Joustava vs. kiinteä - kasvun ajattelutapa ja sinä

JOUSTAVA VS. KIINTEÄ – KASVUN AJATTELUTAPA JA SINÄ

Kirjoittanut Pepper Lewis (www.pepperkeenlewis.com)
21.12.2020
Energiaa välittäen suomentanut Pirjo Laine

Kysymys:
Voitko selittää kasvun ajattelutapaa ja miksi se liittyy henkiseen kehittymiseen?

Vastaus:
Riippuen siitä, keneltä kysyy, kasvun ajattelutapa (GML) on elämää vahvistava työkalu, jota käyttävät milleniaalit ja ne, jotka pitävät itseään "muina", tai pelkästään uudempi versio sosiaalisesta ja poliittisesta korrektiudesta.

Jokaisella sukupolvella on viesti jaettavana aiemmille sukupolville. Muutamana viime vuosikymmenenä olemme oppineet, että "yhden koon" lähestymistapa kasvuun ja oppimiseen ei toimi enää, eikä kenties ole koskaan toiminut. Tällä kertaa milleniaalit muistuttavat meille, että meidän ehkä kannattaa miettiä uudelleen ajatuksemme siitä, mitä merkitsee olla menestynyt ja elää monipuolista elämää.

Kasvun ajattelutapa alleviivaa arvoja, erityisesti prosessin ja edistymisen arvoa, lopputuloksen sijasta. Sosiaalinen kielemme myöntää puutteet, mutta GML ottaa ne avosylin vastaan ja käyttää aivojen muovautuvuutta uudempien ja terveempien polkujen luomiseen.

Siitä ei ole kauankaan, kun uskoimme syntyvämme älykkäänä tai ei. Tänä päivänä tiedämme, että älykkyyttä voidaan kasvattaa ja kehittää. GML:n mukaan epäonnistuminen on vain osa oppimista. Takaiskut ja virheet ovat polkuja parantumiseen. Kasvun ajattelutapa ei ole täysin uusi kieli, mutta se on kiinteän ajattelutavan vastakohta – se on avoin.

Lapsina mietimme, millainen persoona meistä kasvaisi aikuisena. Silloin (ryhmä)ajattelutapamme tuntui olevan ulkopuolellamme. Se kertoi meille, miten ja mitä pitää ajatella, ja muistutti, että vaihtoehtomme olivat rajoitetut. Tänä päivänä paremmat kommunikointitaidot ja joustavammat (sisäiset) ajattelutavat auttavat nuoria mieliä löytämään uusia polkuja.

Kasvun ajattelutapa ei ole "positiivista palautetta". Se on korkeamman tason kommunikointia, joka perustuu keskinäiseen luottamukseen ja haluun kasvaa, saavuttamisen tai ylisaavuttamisen sijasta. GML palkitsee sinnikkyyden ja välttää vertailua ja kilpailua aina, kun se on mahdollista. Se näyttää, miten uneksitaan kulttuurillisten, yhteiskunnallisten ja poliittisten normien ulkopuolella.

GML ei myöskään ole "tenavien" kieli. Urheilijat jotka käyttävät sitä, ovat huomanneet parempia palautumisaikoja, nopeampaa parantumista vammoista ja uutta kiinnostusta valitsemaansa urheilulajiin. GML tekee jokaisesta osan prosessia. Vakaa "riski vs. palkkio" -virta saattaa lopulta merkitä vetäytymistä.

Ennen kysymyksesi toiseen osaan vastaamista, tässä on muutama esimerkki GML:stä:

Pepper: Olen surkea uutiskirjeissä. Tämä on kolmas kuukausi peräkkäin, kun ne ovat lähteneet myöhässä!
GML: Olen iloinen, että käytän aikaa jakaakseni sydämestä. Minulta ei ole vielä jäänyt yhtään kuukautta väliin.

Pepper: Reputin taas kokeessa.
GML: Katsotaanpa, mitkä kohdat sain oikein. Tiedän, että tästä tulee jotain hyvää.

Pepper: En ole koskaan kuin kaikki muut. En sovi koskaan joukkoon.
GML: Joukkoon sopiminen saattaisi merkitä sitä, että näyttää täsmälleen samalta kuin joku muu tai tekee samoja asioita kuin hän. Ajattelen, että voin olla edelleen oma itseni ja sopia joukkoon, silloin kun haluan.

Muutamalla viime vuosikymmenellä on nähty myös joukkopako perinteisistä uskonnoista ja muista ryhmistä, jotka havainnollistavat kiinteää ajattelutapaa. Useimmiten jäsenet ovat harhautuneet näistä organisaatioista, koska he eivät enää tunteneet olevansa tervetulleita. Kirjassaan "The Universal Christ" Isä Richard kirjoittaa:

"Ihmiset ja historia kasvavat hitaasti. Odotamme ihmisten ilmestyvän ovillemme täysin transformoituneina ja pyhinä, ennen kuin heidät voidaan toivottaa tervetulleeksi sisään. Mutta kasvukieli sanoo olevan sopivaa odottaa ja luottaa, että tietoisuuden muutos voi tulla vain ajan myötä – ja tämä kärsivällisyys päätyy olemaan rakkauden muotoinen. Ilman sitä kirkosta tulee pelkkää lakien ja vaatimusten toteuttamista. Ilman evoluutiomaailmankuvaa, kristinusko ei oikeasti ymmärrä – puhumattakaan tue – kasvua tai muutosta. Eikä se tiedä, miten kunnioitetaan ja tuetaan sitä, mihin historia johtaa … Planeetan ja kaikkien sen elävien olentojen siirtymiseksi eteenpäin, voimme luottaa vain luontaiseen ja alkuperäiseen hyvyyteen ja yleismaailmallisesti jaettuun arvokkuuteen. Vasta sitten voimme rakentaa, koska perusta on vahva ja itsessään hyvä."

Sitä odotellessa, "henkinen mutta ei uskonnollinen" -tilasta on tullut eräänlainen yhteys – syrjimätön tapa pysyä vapaana valtavirtauskomuksista. Moderni kieli ei ole pysynyt ajan tasalla siinä, miten nopeasti maisemamme muuttuu. Kun siirrymme pidemmälle Vesimiehen aikaan, näemme laajamittaisia muutoksia uskonnossa. Vakiintuneet uskonnot liittyvät yhteen, sulautuvat ja kietoutuvat yhdeksi "entiteetiksi", vain luopuakseen intresseistään ja jäsenistään ja hävitäkseen kokonaan lyhyen ajan päästä. Vesimies ei ole uskonnon ihailija. Se on humanistimerkki. Se nostaa katon kirkoista, temppeleistä ja muista instituutioista ja erottaa ontot pyhistä. (Lisää tästä toinen kerta). Mainitsen tämän nyt, koska on mielenkiintoista pitää silmällä ratkaisevaa muutosta kielessä.

Kasvukielen syrjimättömyys ja kohottavuus on juuri sitä, minkä (uusi) Vesimiehen aika on määrännyt. Ilmamerkkinä Vesimies kohentaa ja kumoaa joitain vahinkoja, jotka ovat tavallisia, kun tapahtuu kattava eläinratamuutos. Sinällään on enemmän poikkeuksellisten ihmisten ja vaihtoehtoisten elämäntapojen hyväksymistä. Kasvukieli – uusi ja tarpeellinen virtaava ajattelutapa – on juuri, mitä tarvitsemme nyt, erityisesti ottaen huomioon vuoden, jonka saamme juuri päätökseen.

Jos olet kiinnostunut tietämään lisää kasvun ajattelutavasta, tämä linkki saattaa kiinnostaa sinua.
 
-----------

Viestiä saa vapaasti välittää eteenpäin - kokonaisuutena ja alkuperä mainittuna, mikä on monien viestintuojien edellytys vapaalle jakelulle.

Kanavoinneista ja muista kirjoituksista voit saada uutta näkökulmaa, lohtua ja vahvistusta elämäsi tilanteissa. SINÄ olet kuitenkin oman elämäsi ja oman totuutesi paras asiantuntija. Vie kaikki informaatio omien "suodatintesi" läpi ja luota AINA ensisijaisesti omaan sydämeesi ja sisäiseen ohjaukseesi, kun teet valintoja - suuria tai pieniä. Näin pidät oman voimasi ja löydät oman totuutesi.

< PrevNext >