HomeViestejäPepper Lewis30.9.2020 - Pitäisikö meidän vain siksi, että voimme?

30.9.2020 - Pitäisikö meidän vain siksi, että voimme?

PITÄISIKÖ MEIDÄN VAIN SIKSI, ETTÄ VOIMME?

Kirjoittanut Pepper Lewis (www.pepperkeenlewis.com)
30.9.2020
Energiaa välittäen suomentanut Pirjo Laine
 
Kysymys:
Luin äskettäisen artikkelisi 5G:stä ja mietin, miten biometriikka sopii kuvaan? Eräs ystävä työskentelee siihen liittyvällä alalla, ja hän kuvaa edistysaskelia sekä kiehtoviksi että pelottaviksi. Emme aina ole samaa mieltä aiheista, jotka liittyvät yksityisyyteen. Arvostaisin ajatuksiasi.
 
Vastaus:
Vaikka termi "biometriikka" ei olisi tuttu, useimmat meistä ovat suoraan tekemisissä sen kanssa päivittäin. Käytämme sitä avataksemme älypuhelimen tai oven lukon, päästäksemme käsiksi lääketieteellisiin tiedostoihin, ja muuta. Yksinkertaisesti ilmaistuna biometriikka todentaa meidät. Se vastaa sellaisiin kysymyksiin kuin: "Kuka olet?" ja "Oletko oikeasti, kuka sanot olevasi?"
 
Biometrinen data ei ole uutta. Varhaisimmat merkinnät biometriikan käytöstä ovat niinkin kaukaa kuin 500 eaa., Babylonian imperiumista. Aina kiinnostuneina mittauksista, he kehittivät järjestelmän tiettyjen keho-osien luokittelemiseen ja vertaamiseen. Sormenjälkiä ja kuvatunnistusta on käytetty rikosten ratkaisemiseen yli sata vuotta. Tietokanta kasvoi alkuun hitaasti, mutta kiihtyi sitten teknologian kehitysaskeleiden myötä.
 
Yksi monista haasteista, joita kohtaamme tänä päivänä, on yksityisyys ja suojelu. Haluamme, että henkilökohtainen oikeutemme yksityisyyteen suojataan lailla. Haluamme myös paljastaa nopeasti ne, jotka tekevät vahinkoa. Ongelma: terrorismi ja kyberrikollisuus ovat jokapäiväisiä tapahtumia ja asiakirjaväärennösten ja identiteettivarkauksien määrä nousee pilviin. Vastaus: biometriikka on sopiva keino tunnistaa ja todentaa yksilöt (enimmäkseen) nopealla ja luotettavalla tavalla käyttäen ainutlaatuisia biologisia ominaisuuksia.
 
Biometrinen data sallii henkilön tunnistamisen tunnistettavan ja toteen näytettävän datan perusteella. Tunnistamisdata sisältää tällä hetkellä sormenjäljet, kasvot, käden muoto, verisuonikuvio, iiris ja verkkokalvo, DNA, veri, sylki ja virtsa. Biometrinen malli tallennetaan sitten tulevaa käyttöä varten. Ja siitä alkavat ongelmat: mihin data pitäisi tallentaa, kenellä pitäisi olla pääsy siihen ja missä olosuhteissa?
 
Historiallisesti biometrisen datan käyttö rajoitettiin sotilaallisiin ja rikosoikeudellisiin tutkimuksiin, säännellen sitä tiukasti lainopillisesti ja teknisesti. Se ei ole enää totta. Tänä päivänä monet sektorit, mm. pankkitoiminta, vähittäiskauppa, sähköinen mobiilikaupankäynti, terveydenhuolto ja kansalaisten tunnistaminen, ovat kiinnostuneita biometrisesta datasta – he ovat kiinnostuneita kaikista meistä. Itse asiassa he haluavat tietää meistä mahdollisimman paljon – ja ottaen huomioon viimeaikaiset kehitysaskeleet teknologiassa, se on paljon!
 
Voit luultavasti luetella monia biometrisen datan hyötyjä muitta mutkitta, mutta on muita asioita, joita et ehkä ole ajatellut, kuten mahdollinen ratkaisu "yksi henkilö, yksi ääni" -ongelmaan. Ja miten live-kasvotunnistus voi löytää kiinnostavan henkilön väkijoukosta ajoissa ja estää mahdollisen katastrofin lentokentällä, stadionilla tai jossain palvontapaikassa.
 
Biometriikka on mahtava tapa ottaa käyttöön turvallisuusratkaisuja aina vain turvattomammassa maailmassa. Mutta se alkaa tuntua häiritsevältä ja karmivalta. Esimerkiksi, vähittäiskauppiaat hyödyntävät nyt kasvotunnistusta (henkilökohtaisesti tai netissä) tunnistaakseen premium-asiakkaan heti, kun hän astuu sisään. Kasinot tekevät samaa, kuten myös ravintolat. Ja sitten kun henkilön piirteet on tunnistettu, hänet voidaan helposti linkittää (tai myydä) muihin tietokantoihin. Tämän päivän kielellä tästä käytetään termiä "function creep", viitaten informaatioon joka on kerätty yhteen tarkoitukseen ja jota käytetään sitten toiseen. Tällä tavalla yllättävä informaatiomäärä löytää tiensä kolmansien osapuolien ja huijareiden käsiin.
 
Hyvässä ja pahassa, tiede ja teknologia ovat tämän päivän hallitsijajumalia. Meitä kiehtovat niiden tuomat "lahjat", mutta meitä pelottaa myös. Biometrinen data on vielä virheellistä, vaikka sitä käytetään laajasti. Bugeja selvitellään "koekeittiössä", eli me olemme koekaniineja. Esimerkiksi, FAR (false acceptance rate) on todennäköisyys, jolla järjestelmä hyväksyy väärän ihmisen (oikeudettoman käyttäjän). FRR (false rejection rate) on todennäköisyys, jolla järjestelmä torjuu oikeutetun käyttäjän sisäänpääsyn. Tietyissä tilanteissa biometriset järjestelmät ovat keränneet kaikki valtuudet.
 
Voisimme tutkia tätä aihetta yksityiskohtaisemmin, hajottaa sen osiin, analysoida ja sanoa, ettei maailma ole vielä riittävän vastuullinen, mutta kuten ystäväsi on ilmaissut sinulle, olemme menneet jo paljon pidemmälle. Toivon, ettemme olisi menneet näin pitkälle, näin pian. Toivon, että olisimme käyttäneet maailman terävimpiä mieliä kuvaamaan jokaisen aktivoimattoman aseen. Toivon, että kiinnostuksemme voisivat hyödyttää luonnon ongelmissa ennen omiamme. Ei ole teknologian – tai sitä ruokkivien jumalien – puolesta tai sitä vastaan, mutta mietin kuitenkin, kuka ruokkii sitä, sitten kun se on syönyt kaiken, mitä luonto on luonut.
 
-----------

Viestiä saa vapaasti välittää edelleen.

Kanavoinneista ja muista kirjoituksista voit saada uutta näkökulmaa, lohtua ja vahvistusta elämäsi tilanteissa. SINÄ olet kuitenkin oman elämäsi ja oman totuutesi paras asiantuntija. Vie kaikki informaatio omien "suodatintesi" läpi ja luota AINA ensisijaisesti omaan sydämeesi ja sisäiseen ohjaukseesi, kun teet valintoja - suuria tai pieniä. Näin pidät oman voimasi ja löydät oman totuutesi.

< PrevNext >