HomeViestejäCheryl Richardson2.6.2024 - Viisaan vanhemman tie

2.6.2024 - Viisaan vanhemman tie

VIISAAN VANHEMMAN TIE

Kirjoittanut Cheryl Richardson (cherylrichardson.com)
2.6.2024
Energiaa välittäen suomentanut Pirjo Laine

Tammikuussa 2012 Jane Fonda viittasi TedXWomen-puheen aikana ihmiselämän kolmeen viimeiseen vuosikymmeneen kolmantena näytöksenä, kehitysvaiheena jonka hän näkee portaikkona joka johtaa ”ihmishengen nousemiseen ylöspäin, tuoden meidät viisauteen, eheyteen ja aitouteen”. Jane ei näe ikää sairaalloisena muutoksena, vaan mahdollisuutena. Nyt kun pitkäikäisyys antaa meille toisen aikuiselämän, meillä on aikaa kehittyä vielä lisää, ennen kuin kuolemme.

Olen pitänyt hänen perspektiiviään lähellä viimeiset seitsemän vuotta. Ikääntymisen haasteista ja tilaisuuksista on tullut materiaalia uuteen henkilökohtaiseen kasvuvaiheeseen, joka on antanut minulle jotain vaikeimpia haasteita, joita olen koskaan kohdannut, ja joitain elämäni parhaita vuosia.

Jos olet seurannut blogiani, tiedät, ettei tämä kiipeäminen ole ollut ennustettavaa. Odottamattomat rakkaiden menetykset, äkillinen tarve huolehtia vanhahkoista vanhemmista ja jatkuva tappelu egon päättäväisyyden kanssa palata mukaviin tuttuihin rooleihin, on tehnyt siitä enemmänkin kierreportaiden kulkemista, kierteineen ja kaarteineen, jotka vaativat uusia taitoja.

Olen aina ollut tyttö, joka haluaa kartan – lineaarisen ja käytännönläheisen tavan saavuttaa tavoitteita. Näen tämän perinteisempänä, maskuliinisena tapana navigoida elämää. Mutta keski-iän jälkeinen matka vaatii jotain erilaista. Kun nousen yläpuolelle ja katson useita viime vuosia, sen jälkeen kun supistin dramaattisesti matkustus- ja opetusaikatauluani, näen feminiinisemmän polun, tavan navigoida matkaa vanhuuteen uudenlaisella taitavuudella.

On kykyjä, joita täytyy kehittää, jos haluaa tulla sellaiseksi vanhemmaksi ihmiseksi, joka on täynnä elämää, syvää kiitollisuutta, innokas ja innostunut uusista seikkailuista ja kykenee vastaamaan kaikkeen, mitä eteen laittaan, viisaasti ja armollisesti. Näitä kykyjä ovat mm.:

Kyky päästää irti vastuista, jotka eivät ole enää sinun.
Kyky tehdä tilaa ja olla sen kanssa.
Kyky olla itsensä kanssa ilman ajanvietettä.
Kyky tietää, milloin riittää.
Kyky olla tiukkana egon vaatimuksia vastaan.
Kyky palata läsnäolevaan hetkeen.
Kyky asettaa tiukat, rakastavat rajat.
Kyky olla haavoittuva, aito ja läheinen.
Kyky puhua totuutta armollisesti ja ystävällisesti.
Kyky ottaa riskejä, jotka tukevat elossaolevuutta.
Kyky ystävystyä kuoleman kanssa.

Nämä ovat taitoja, joita olen työstänyt kuluneina seitsemänä vuotena – joskus suurella ilolla, joskus huutaen ja potkien joka askeleella. Tämän tiedän: näiden kykyjen kehittäminen ei auta meitä ainoastaan saamaan parasta irti jäljellä olevista vuosistamme, vaan ne muokkaavat meistä sellaisia viisaita vanhempia, joita monet meistä olisivat toivoneet kasvaessamme (ja kenties myös nyt).

Suunnittelen kirjoittaa lisää näistä kyvyistä. Kun silmäilet luetteloa, rakastaisin tietää ne kyvyt, joita parhaillaan työstät, ne joissa tunnet olevasi jo taitavampi, ja ne joihin on nimesi kirjoitettu joka puolelle, koska se on seuraava uusi alueesi.

Rakkautta,

Cheryl

-----------

Viestiä saa vapaasti välittää eteenpäin - kokonaisuutena ja alkuperä mainittuna, mikä on monien viestintuojien edellytys vapaalle jakelulle.

Kanavoinneista ja muista kirjoituksista voit saada uutta näkökulmaa, lohtua ja vahvistusta elämäsi tilanteissa. SINÄ olet kuitenkin oman elämäsi ja oman totuutesi paras asiantuntija. Vie kaikki informaatio omien "suodatintesi" läpi ja luota AINA ensisijaisesti omaan sydämeesi ja sisäiseen ohjaukseesi, kun teet valintoja - suuria tai pieniä. Näin pidät oman voimasi ja löydät oman totuutesi.

< PrevNext >