HomeViestejäLissa Rankin5.2.2015 - Mitä rakkaus tekisi?

5.2.2015 - Mitä rakkaus tekisi?

MITÄ RAKKAUS TEKISI?
 
Kirjoittanut Lissa Rankin (lissarankin.com)
5.2.2015
Energiaa välittäen suomentanut Pirjo Laine
 
Mies särki sydämesi, petti luottamuksesi, oli piittaamatta tarpeistasi eikä kunnioittanut sinua. Kun kerrot ystävillesi, he pudistavat päätään, kaakattavat ja häpeävät. Sinun on parempi ilman häntä. Hän ei ansaitse sinua. Voit pärjätä paremmin kuin hän. Keksit tarinan, mikä tekee hänestä rikollisen ja sinusta hänen paskamaisten tekojensa uhrin. Se on hyvä tarina – sellainen mistä tehdään elokuvia. Sinusta tuntu oikealta, kun potkaiset hänet pihalle. "Teit oikein", kaikki sanovat. Meri on täynnä kaloja.
 
Mutta syvällä vihan alla on loukkaantuminen. Ja loukkaantumisen alla on jotain suurempaa, jotain mikä ymmärtää hänen tekonsa, jotain mitä sinun olisi katsottava, jos tunnistaisit sen, jotain mikä häiritsee tarinaasi. Niinpä pitäydyt tarinassasi ja sivuutat sen, mitä sen alla on. Niin on helpompaa. Täytyyhän sinun suojella itseäsi.
 
Mutta kysyn sinulta tämän: mitä rakkaus tekisi?
 
Nainen syyttää sinua. Kaikki on sinun vikasi, senkin paskiainen. Jos et olisi tehnyt sitä, hänen elämänsä olisi ruusuilla tanssimista. Miten saatoit? Miten saatoit? Tuo asia minkä teit – tiedät sen – miten saatoit tehdä jotain sellaista? Millainen ihminen ylipäätään olet? Kuka tekisi jotain sellaista jollekin rakkaalleen? Et ansaitse hengittää samaa ilmaa hänen kanssaan. Hän on oikeassa. Olet mäntti ja ansaitset rangaistuksen. Sinut pitäisi merkitä punaisella kirjaimella, jotta kaikki näkevät. Laahustaisit häpeässäsi ja maksaisit hinnan julkisesti. Annetaan heidän sylkeä sinua. Olet paholainen. Ansaitset mädäntyä helvetissä. Hänen ystävänsä pitävät sinua Luciferina. He vartioivat häntä, käskyläiset jotka suojelevat kuningatartaan. Et uskalla lähestyä, puhumattakaan yrittää pyytää anteeksi. Unohda se. Yritit pyytää anteeksi. Nainen ei kuullut sinua. Hän oli liian vihainen, liian juuttunut omaan tarinaansa siitä, millainen persereikä olet. Hän ei voinut kuulla, ettet koskaan tarkoittanut loukata häntä, että rakastit häntä ja teit parhaasi tuolla hetkellä.
 
Polvistuit hänen jalkojensa juureen ja pyysit anteeksiantoa, ainakin mielessäsi. Et koskaan loukkaisi häntä tarkoituksella. Kertoisit hänelle, että rakastat häntä edelleen, jos hän vain kuuntelisi. Hän on luultavasti oikeassa – olet vain persereikä. Sinun pitäisi hiippailla pois häntä koipien välissä, häipyä hyvän sään aikana ja toivoa parempaa tuuria ensi kerralla.
 
Mutta kysyn sinulta: mitä rakkaus tekisi?
 
Yritit niin kovasti pelastaa hänet, vaikkei hän ollutkaan kiinnostunut pelastamaan itseään. Laitoit sydämesi ja sielusi pelastusyritykseen ja panostit rahaa, energiaa, aikaa ja rakkautta tilanteeseen puuttumiseen. Luulit sen toimivan lopultakin tällä kertaa. Kyllä, olet yrittänyt ja epäonnistunut aiemmin. Kyllä, kenties sinun olisi pitänyt oppia läksysi. Mutta tällä kertaa uskoit oikeasti, että hän olisi lopultakin valmis vastaanottamaan apusi. Luulit pelastavasi hänet tällä viimeisellä kerralla. Kuka sen tekisi, jos et sinä? Kuka uskoisi hänestä hyvää, jos et sinä? Kuka muu rakastaisi häntä riittävästi kestääkseen jatkuvasti kaikkea hänen paskaansa? Kaikkia valheita. Kaikkia rikottuja lupauksia. Kaikkia kertoja kun hän sanoi sen, mitä halusit kuulla, ja uskoit häntä. Taas.
 
Mutta hitto soikoon. Hän teki sen taas. Sinä teit sen taas. Annoit hänen tehdä sen itsellesi taas eikä hän ole edes kiitollinen. Miten hän voi olla olematta kiitollinen kaiken sen jälkeen, mitä olet tehnyt hänen hyväkseen? Millainen ihminen käyttää ihmisiä sillä tavalla, imee heidät kuiviin ja sitten jättää – uupuneena ja tyhjiin valuneena tiensivuun, katsomatta edes taakseen? Sinun pitäisi vain häipyä hyvän sään aikana. Luopua toivosta hänen suhteensa. Hän on menetetty tapaus.
 
Mutta kuka huolehtii hänestä, jos et sinä? Kenties sinun pitäisi antaa hänelle vielä yksi tilaisuus. Antaa anteeksi hänelle taas. Jatkaa yrittämistä. Jos et tee sitä, mitä hänestä tulee. Kyllä, hän tarvitsee sinua. Hän romahtaisi ilman sinua. Voit olla suurempi ihminen, jatkaa ilmestymistä paikalle ja olla se ihminen, joka ei koskaan hylkää häntä, vaikka tilanteesta tulisi kuinka paha.
 
Mutta kysyn sinulta: mitä rakkaus tekisi?
 
Meillä kaikilla on vaarana joutua johonkin näistä kolmesta epäterveestä mallista – uhri, pahantekijä ja marttyyri. Joskus näyttelemme avutonta uhria pahojen ihmisten ja vihamielisen universumin armoilla. Joskus heittäydymme tai annamme toisten heittää itsemme roistomaisen pahantekijän rooliin. Toisinaan esitämme uhrautuvaa mutta kaunaista marttyyriä. Mikään näistä rooleista ei ole terve. Ne kaikki kumpuavat pikkuitsen erillisyystarinasta. Nämä kaikki mallit syntyvät pelosta.
 
Mutta voimme rikkoa nämä mallit yhdellä yksinkertaisella kysymyksellä, jonka antoi minulle henkinen neuvonantajani, transpersonaalipsykologi Ted Esser.
 
Mitä rakkaus tekisi?
 
En uskalla väittää, että tiedän aina vastauksen tuohon kysymykseen, mutta esitän sen itselleni usein nykyään ja useimmiten huomaan tekeväni ystävällisen teon esittäessäni itselleni tämän kysymyksen. Tämä kysymys pehmentää kovia särmiäni ja keskeyttää uhri-, pahantekijä- ja marttyyritarinani.
 
Mitä rakkaus tekee
 
Joskus rakkaus antaa anteeksi sen, mikä tuntuu anteeksiantamattomalta.
 
Joskus rakkaus kyseenalaistaa kaiken uteliaana ja nöyränä.
 
Joskus rakkaus asettaa rajoja.
 
Joskus rakkaus rukoilee apua.
 
Joskus rakkaus avaan sydämen vielä enemmän, kuin luulit mahdolliseksi.
 
Joskus rakkaus tunnustaa sanoinkuvaamattoman totuuden.
 
Joskus rakkaus jättää paljaaksi ja haavoittuvaksi, kilpikonnaksi ilman kuorta piikkipensaikkoon.
 
Joskus rakkaus lähtee.
 
Mutta rakkaus tekee aina valintoja, jotka avaavat sielun häkin ja auttavat sinua ja rakkaitasi kasvamaan. Rakkaus on aina ystävällistä, myös lääkitessään kovalla rakkaudella. Ja aivan kuten voit aina tunnistaa meren, koska se maistuu suolalta, tunnistat rakkauden, koska se maistuu vapaudelta.
 
Kyllä, vaatii rohkeutta tehdä, mitä rakkaus tekisi, mutta kuten Sara Bareilles usuttaa laulussaan Rohkea: "Kenties siitä häkistä, missä asut, on tie ulos. Kenties jonain päivänä voit päästää valon sisään. Näytä minulle, miten suuri rohkeutesi on."
 
Rakkaudella,
 
Lissa Rankin
  -----------

Viestiä saa vapaasti välittää edelleen.

Kanavoinneista ja muista kirjoituksista voit saada uutta näkökulmaa, lohtua ja vahvistusta elämäsi tilanteissa. SINÄ olet kuitenkin oman elämäsi ja oman totuutesi paras asiantuntija. Vie kaikki informaatio omien "suodatintesi" läpi ja luota AINA ensisijaisesti omaan sydämeesi ja sisäiseen ohjaukseesi, kun teet valintoja - suuria tai pieniä. Näin pidät oman voimasi ja löydät oman totuutesi.  

< PrevNext >